Kes Aminulrasyid: Koperal Jenain failkan rayuan – Bernama


Kes Aminulrasyid: Koperal Jenain failkan rayuan

2011/09/19

SHAH ALAM: Koperal Jenain Subi, anggota polis yang dijatuhi hukuman penjara lima tahun selepas didapati bersalah menyebabkan kematian remaja lelaki berumur 15 tahun, Aminulrasyid Amzah pada April tahun lalu, hari ini memfailkan rayuan terhadap sabitan dan hukuman itu.

Peguam Salim Bashir dan Halim Ashgar Mohd Hilmi yang mewakili tertuduh memfailkan rayuan di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini, tengah hari tadi. Jenain yang turut hadir ketika ditemui pemberita kemudiannya berkata, rayuan difailkan kerana beliau tidak berpuas hati dengan keputusan mahkamah dan ingin membersihkan namanya.

Pada Khamis lalu, Mahkamah Sesyen di sini menjatuhkan hukuman penjara lima tahun selepas mendapati Jenain, 49, yang bertugas di Unit Kereta Peronda, Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam, bersalah menyebabkan kematian Aminulrasyid antara 1.10 pagi dan 2 pagi, 26 April 2010 di Jalan Tarian 11/2, Seksyen 11 di sini.

Pertuduhan mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan itu memperuntukkan hukuman penjara sehingga 30 tahun dan boleh dikenakan denda. Aminulrasyid disahkan meninggal dunia akibat luka tembakan di kepala.

Hakim Latifah Mohd Tahar bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu proses rayuan di Mahkamah Tinggi dan mengekalkan wang jaminan ke atas Jenain iaitu RM10,000. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s