Pesara guru cipta rekod berbasikal – Berita Harian


Pesara guru cipta rekod berbasikal
Oleh Faiza Zainudin

2011/09/25

ADNAN ketika membuat latihan terakhir semalam  bakal mengayuh hampir 20,000 kilometer dari Kuala Lumpur ke London  berlepas dari  Taman Jaya, Petaling Jaya,  hari ini.

ADNAN ketika membuat latihan terakhir semalam bakal mengayuh hampir 20,000 kilometer dari Kuala Lumpur ke London berlepas dari Taman Jaya, Petaling Jaya, hari ini.

KUALA LUMPUR: Pesara guru, Adnan Osman, 69, yang bakal mencatat rekod sebagai warga Malaysia tertua berbasikal secara solo merentasi Kuala Lumpur ke London, teruja memulakan kayuhan sejauh 20,000 kilometer merentasi 15 negara selama 10 bulan, mulai hari ini.

Adnan yang memulakan kembara dari Taman Jaya, Petaling Jaya, dengan seorang rakan pagi ini, mula berkayuh menuju utara Semenanjung Malaysia, sebelum meneruskan perjalanan ke Thailand; Loas; China; India; Bangladesh; Pakistan; Iran; Turki dan beberapa negara Eropah.

Adnan dijangka tiba di London ketika berlangsungnya upacara pembukaan rasmi Sukan Olimpik 2012, Julai tahun depan.

Adnan ketika dihubungi Berita Minggu mengakui sudah bersedia dari aspek mental dan fizikal untuk menyempurnakan misi mencabar itu.

Bagaimanapun, beliau tidak dapat menyembunyikan kerisauan jika menghadapi masalah kesihatan, kerenah birokrasi atau risiko laluan merbahaya membabitkan negara bergolak seperti Iran, Afghanistan dan Pakistan.

Apa pun boleh berlaku, perkara ini tidak diduga walaupun kita sudah bersedia segala-galanya termasuk dari segi tekanan mental dan fizikal selain memiliki peralatan dan bekalan mencukupi. Dari aspek kesihatan, saya sihat, tidak ada masalah, malah rasa teruja, cuma bimbang keadaan cuaca menjejaskan kesihatan.

Saya juga diberi maklumat mengenai kawasan panas dan berbahaya. Ini dikhuatiri mengganggu perjalanan yang sudah dijadualkan. Jika jadual terganggu, khuatir visa tamat tempoh pula, katanya yang sibuk membuat persiapan terakhir sebelum memulakan misinya.

Kembara Adnan berbasikal secara solo ke London adalah bertujuan mengumpul dana untuk Yayasan AIDS Malaysia (MAF).

Adnan yang sebelum ini gagal dalam misi berbasikal dari Kuala Lumpur ke China pada 2008 berikutan masalah visa berkata, mengembara menggunakan basikal agak mencabar berbanding misi lain yang menggunakan kenderaan bermotor.

Kalau tidak ada tenaga, susah. Saya memperuntukkan perjalanan sejauh 100 hingga 120 kilometer sehari, tidak boleh berkayuh terus menerus, kena berehat sehari dalam seminggu, katanya.

Beliau yang tidak menghadapi masalah dengan persekitaran di Eropah kerana pernah melanjutkan pengajian di benua itu, berharap misinya kali ini berjaya.

Doakan saya berjaya, keluarga pun memahami niat saya dan menyokong penuh, katanya, Adnan akan memuatkan perkembangan pengembaraannya berbasikal secara solo merentasi 15 negara melalui laman blognya di http://oadnanxtreme.blogspot.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s