MTUC, MEF setuju – Metro


MTUC, MEF setuju

Oleh Maiamalina Mohamed Amin
maiamalina@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Kerajaan belum memutuskan had umur persaraan pekerja sektor swasta, namun secara dasarnya bersetuju jika had mandatori bersara dilanjutkan sehingga 60 tahun berbanding guna pakai ketika ini iaitu 55 tahun.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam, berkata perbincangan mengenai perkara itu dengan wakil Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) masih diteruskan mengambil kira implikasi pelaksanaannya dalam bentuk akta baru.
“Saya tak kata tidak bersetuju (dengan perlanjutan umur persaraan), tapi kami masih dalam proses menentukan had mandatori, namun kedua-dua, MTUC dan MEF bersetuju jika tetapan umur dilanjutkan.

 

“Apabila kesepakatan sudah dicapai, kami akan umumkan termasuk bila akta mengenainya sedia dibawa ke Parlimen dan dibentangkan. Jika semuanya berjalan lancar mungkin pada sesi (Parlimen) akan datang,” katanya pada sidang media, semalam.
Beliau sebelum itu merasmikan Persidangan Sumber Manusia 2011 anjuran Persekutuan Pekilang-Pekilang Malaysia (FMM) di Pusat Konvensyen Sime Darby, di sini, yang dihadiri Presiden FMM, Tan Sri Mustafa Mansur.
Mengenai Majlis Perundingan Gaji Negara, Dr Subramaniam berkata, akan mengumumkan senarai 25 anggotanya pada mesyuarat kali pertama pada hari ini di kementeriannya di Putrajaya.

 

 

“Seramai 25 orang dilantik menganggotai majlis yang akan mempunyai seorang pengerusi, timbalan pengerusi dan setiausaha selain lima wakil kerajaan, lima wakil bebas dan masing-masing enam wakil pekerja serta majikan.
“Semuanya akan diumumkan esok (hari ini), sama ada pengerusinya di kalangan wakil kerajaan, pekerja mahupun majikan, malah kementerian tidak akan campur tangan sebaliknya semua perbincangan mengenai penetapan gaji minimum akan diputuskan majlis ini,” katanya. Dalam pada itu, beliau meminta majikan supaya menggunakan langkah lebih inovatif dan menarik khususnya bagi menggalakkan tenaga kerja wanita berpengalaman kembali berkhidmat dalam pasaran pekerjaan.

 

Katanya, kerajaan sedia maklum terdapat sebilangan besar kakitangan wanita yang pakar dalam satu-satu bidang hilang daripada pasaran berikutan terikat dengan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu.
“Mereka ini golongan yang mempunyai pengetahuan dan kepakaran, tetapi akhirnya hilang daripada pasaran kerja. Jadi saya cadangkan supaya inisiatif yang inovatif dan kreatif dibuat majikan sektor swasta bagi menarik mereka,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s