Bukti kerajaan benar-benar peka keperluan rakyat – Bernama


Bukti kerajaan benar-benar peka keperluan rakyat

KUALA LUMPUR 7 Okt. – Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) menganggap pemansuhan bayaran tambahan bagi sekolah rendah dan menengah mulai sesi persekolahan tahun depan sebagai hadiah amat bermakna buat rakyat.

Presidennya, Prof. Madya Datuk Mohd. Ali Hassan berkata, langkah yang julung kali dalam sejarah pendidikan negara itu menunjukkan kerajaan benar-benar peka dan sensitif terhadap keperluan rakyat.

“Pemansuhan bayaran RM24.50 bagi sekolah rendah dan RM33.50 bagi sekolah menengah menandakan pendidikan rendah dan menengah adalah percuma.

“Ini bermakna kerajaan membiayainya secara keseluruhan, tanpa pembiayaan daripada ibu bapa dan rakyat. Ini juga menunjukkan kerajaan kita benar-benar mahu memberi pendidikan kepada warganegaranya,” katanya di sini hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Bajet 2012 hari ini mengumumkan pendidikan rendah dan menengah di sekolah kerajaan disediakan secara percuma bermula sesi persekolahan 2012.

Pada masa ini pelajar dikenakan bayaran RM24.50 bagi sekolah rendah dan RM33.50 bagi sekolah menengah untuk bayaran kokurikulum, kertas ujian dalaman, yuran Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia dan insurans takaful. Pemansuhan bayaran tersebut membabitkan peruntukan sebanyak RM150 juta.

Najib berkata, langkah itu bagi membolehkan setiap anak Malaysia tanpa mengira latar sosioekonomi berpeluang kepada masa depan yang lebih baik selain memastikan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan.

Pengerusi Yayasan Guru Malaysia Berhad, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata, langkah kerajaan memberi bantuan persekolahan sebanyak RM100 kepada semua pelajar sekolah rendah dan menengah merupakan sesuatu yang baru dan membawa impak besar kepada golongan berpendapatan rendah.

Bekas Ketua Pengarah Pelajaran itu berkata, kerajaan mengotakan janjinya untuk menyediakan belanjawan kebajikan rakyat demi mengurangkan beban rakyat.

Katanya, peruntukan pembangunan sebanyak RM1.9 bilion bagi Kementerian Pelajaran juga dapat membantu kementerian dari segi infrastruktur untuk membina sekolah baru terutama di bandar raya seperti di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang yang kini sesak.

Alimuddin berkata, peruntukan RM1 bilion yang diwujudkan melalui Tabung Khas Pembinaan, Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah khusus bagi keperluan mendesak untuk membaik pulih bangunan sekolah, penyelenggaraan, pembelian peralatan dan pembinaan blok tambahan juga boleh membantu sekolah terutama di luar bandar dan pedalaman untuk membaiki infrastruktur yang sedia ada.

Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Datuk N. Marimuthupula berkata, langkah kerajaan memansuhkan bayaran tambahan itu dapat meringankan beban ibu bapa terutama yang mempunyai ramai anak.

Katanya, belanjawan kali ini juga benar-benar meliputi keperluan rakyat terutama dalam menangani kos kehidupan yang semakin meningkat.

Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Jais Abdul Karim pula menyifatkan belanjawan itu menunjukkan kesungguhan kerajaan dalam soal pembangunan modal insan dan pendidikan berikutan pemansuhan yuran persekolahan, sekali gus menjadikan pendidikan di negara ini diberi secara percuma.

“Kita menyambut baik Belanjawan 2012 yang dilihat lebih kepada mesra rakyat yang dapat membantu meringankan beban dan memastikan anak Malaysia mendapat pendidikan sempurna serta memastikan masa depan mereka cerah,” katanya.

Jais berkata, kerajaan amat prihatin kepada rakyat terutamanya yang kurang berkemampuan apabila memberi bantuan RM100 kepada 5.3 juta pelajar tahun satu hingga tingkatan lima.

“Ia dapat meringankan beban ibu bapa yang dihimpit masalah kewangan dan golongan ini dapat menarik nafas lega kerana telah mendapat perhatian kerajaan,” katanya.

Mengulas mengenai program penerapan dan pembangunan inovasi di peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi awam, beliau berkata, program ini boleh memupuk hak inovasi dari usia mentah berikutan pada usia ini, pelajar cenderung untuk menghasilkan idea baru yang lebih kreatif dan inovatif.

“Golongan intelektual muda juga akan dapat mengetengahkan idea serta ciptaan mereka di peringkat lebih tinggi dengan adanya program dan peruntukan yang telah diumumkan Perdana Menteri,” katanya. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s