KWSP sokong daftar haji guna Akaun 2 – Metro


KWSP sokong daftar haji guna Akaun 2

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menyambut baik pembentangan Belanjawan 2012 yang memberi kebenaran kepada pencarumnya untuk mendaftarkan haji menggunakan Akaun 2 sekiranya mempunyai simpanan minimum RM1,300.

Ketua Ekonomi KWSP, Norasikin Abd Hamid berkata, pengumuman itu dilihat akan memberi peluang lebih cerah kepada golongan berpendapatan rendah untuk memperoleh giliran bagi mengerjakan haji.
“Kini, bagi mereka yang mahu menyempurnakan haji, mereka tidak lagi perlu bergantung kepada akaun Tabung Haji yang memerlukan simpanan sekurang-kurangnya RM1,300 untuk memperoleh giliran ke Makkah.

 

“Bagaimanapun, ia tidak menjejaskan simpanan pencarum untuk tujuan pesaraan berikutan simpanan RM1,300 itu akan kekal dalam Akaun 2 terbabit sehingga mereka berumur 55 tahun dan melayakkan wang itu dikeluarkan,” katanya dalam satu kenyataan media, di sini, semalam.
Beliau mengulas mengenai pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam pembentangan Belanjawan 2012 mengenai perubahan yang dilakukan pada sistem kelayakan mengerjakan haji yang memberi tumpuan dalam membantu golongan berpendapatan rendah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s