Warga emas didakwa rogol, cabul pelajar OKU – Bernama


Warga emas didakwa rogol, cabul pelajar OKU

2011/10/11

KUALA TERENGGANU: Seorang warga emas hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas tiga pertuduhan merogol seorang pelajar perempuan Orang Kelainan Upaya (OKU) berusia 13 tahun.

Mohd Zubir Muda, 60, didakwa melakukan kesalahan itu di Taman Murni Permai Tok Jembal dan Jalan Kem, Taman Perumahan Seberang Takir antara 10.30 pagi hingga 3 petang pada 6 Jun 2010, Mac 2011 dan 4 September lalu.

Tertuduh, yang bekerja sebagai tukang urut refleksologi dan pemandu yang bertanggungjawab menghantar mangsa ke sekolah, didakwa mengikut Seksyen 376(2)(d) Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman maksimum penjara 30 tahun dan boleh dikenakan sebatan.

Bagaimanapun, Mohd Zubir terlepas hukuman sebatan atas faktor usia.

Dia turut didakwa melakukan seks luar tabii dengan mangsa yang cacat penglihatan pada 10.30 pagi, 6 Jun tahun lalu di sebuah rumah di Taman Murni Permai, mengikut Seksyen 377C Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun, jika sabit kesalahan.

Mohd Zubir juga berdepan dua pertuduhan mencabul kehormatan mangsa yang sama pada 3 petang dan 12 tengah hari dalam bulan Mac dan 4 September lalu di Jalan Kem, Taman Perumahan Seberang Takir mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun, atau denda, atau dengan sebatan, jika sabit kesalahan.

Hakim Datuk Zainal Abidin Kamarudin menetapkan 21 November depan untuk sebutan semula kes dan membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan.
Sebelum itu, Timbalan Pendakwa Raya Zalina Awang menawarkan jaminan sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan.

Hakim Zainal Abidin menasihati Mohd Zubir supaya melantik peguam kerana dia bakal berdepan hukuman penjara maksimum 110 tahun, jika disabitkan kesalahan, serta mengarahkan tertuduh melapor diri di Balai Polis Gong Badak setiap bulan.

Selain tidak dibenarkan berada di luar daerah Kuala Terengganu tanpa kebenaran mahkamah, tertuduh dan warisnya dilarang mengganggu mangsa serta keluarganya. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s