Beri balasan paling berat – Metro


Beri balasan paling berat

Oleh Hayati Ibrahim
ya_t@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SEPANG: “Kita akan pastikan orang yang bertanggungjawab mendera kanak-kanak ini dikenakan hukuman paling berat kerana perbuatanya tidak boleh dimaafkan,” kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Beliau mengulas kejadian seorang kanak-kanak, Mohd Firdaus Mat Dan, berusia enam tahun yang mati Isnin lalu kerana dipercayai didera bapa tiri sepanjang 10 hari ibunya dirawat di hospital Alor Gajah selepas melahirkan anak.
Katanya, beliau tidak boleh menerima perbuatan yang disifatkan kejam itu, malah meminta semua pihak terutama polis menjalankan siasatan secepat mungkin.

 

“Kita mahu orang yang tidak bertanggungjawab melakukan penderaan ini diheret ke mahkamah dan dikenakan hukuman paling berat,” katanya, semalam.
Mohd Firdaus yang tinggal di Kampung Padang Sebang, Alor Gajah dikatakan sudah nyawa-nyawa ikan ketika dibawa suspek ke Hospital Alor Gajah pada hari berkenaan.
Kedua-dua tapak kaki mangsa berlubang, dipercayai akibat terkena besi panas atau seterika, malah terdapat kesan lebam kehitaman pada seluruh tubuh.

 

 

Justeru, Shahrizat berkata, beliau mahu semua masyarakat mengambil tahu mengenai sesuatu perkara yang berlaku di sekitar kawasan mereka dan melaporkan kepada pihak berkuasa sekiranya mengesyaki ada kes penderaan dan keganasan terhadap wanita serta kanak-kanak.
“Bagi kes ini, saya percaya penderaan mungkin sudah berlaku dari awal lagi, sebab itu kalau kita tahu ada kanak-kanak ada wanita yang berada dalam keadaan berbahaya, maklumkan kepada pihak berkuasa.

 

“Kalau takut nak buat laporan polis atau tak nak bertemu pegawai kebajikan telefon saja talian Nur 15999, tahulah apa nak buat selepas itu.
“Jadi saya minta kepada semua pihak, kalau dengar dari ekor telinga kes seperti ini maklumkan kepada kami dengan segera,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s