Ditemui lemas – Metro


Ditemui lemas

Oleh Hamzah Osman
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

LANGKAWI: Seorang bapa nekad terjun ke dalam kolam lombong pasir sedalam 3.5 meter untuk mencari anak lelakinya berusia 12 tahun yang dipercayai tergelincir ke dalam kolam itu di Kampung Gelam, Mukim Kedawang di sini, petang semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang, Mohd Aiman, yang pendiam dan jarang keluar rumah, dikatakan terjatuh ke dalam kolam itu ketika bermain dengan dua rakannya.
Bagaimanapun, pencarian Ali Mat Akob, 49, berakhir kekecewaan apabila anak kelima daripada enam beradik itu ditemui lemas dalam kolam berkenaan selepas mencari kira-kira 15 minit.

 

“Ketika kejadian, saya sedang membuat kerja sekitar rumah apabila seorang rakan datang dalam tergesa-gesa memberitahu anak saya jatuh ke dalam kolam dan tidak timbul-timbul.
“Saya bergegas ke tempat kejadian yang jaraknya kira-kira 500 meter dari rumah dan mendapati tempat itu sunyi serta tiada sesiapa di situ,” kata Ali ketika ditemui di pekarangan Bilik Mayat Hospital Langkawi (HL), di sini.
Berikutan itu, Ali terjun untuk mencari anaknya tetapi gagal kerana air kolam keruh dan dalam, memaksanya naik semula ke darat untuk meminta bantuan rakan.

 

 

“Beberapa minit kemudian, dua pekerja syarikat mengorek pasir berkenaan datang membawa tali untuk membantu usaha mencari sebelum seorang penduduk menemui mayat anak saya di dasar kolam.
“Saya sendiri yang menyambut mayat Mohd Aiman di tebing kolam dan mengesyaki dia sudah lama jatuh dan tenggelam dalam kolam itu selepas melihat keadaan matanya yang menonjol keluar,” katanya.

 

Ali berkata, tiada kelakuan ganjil ditunjukkan Mohd Aiman sebelum kejadian kecuali beria-ria mahu ke rumah abangnya di Sepang, Selangor pada cuti sekolah nanti.
“Arwah baru lepas mengambil Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan sebelum ini dia selalu memberitahu saya atau isteri kalau mahu ke mana-mana, tetapi hari ini, kami tidak tahu dia ke kolam itu.
“Mungkin ajalnya sudah sampai dan saya reda dengan apa yang berlaku,” katanya yang turut meminta pengusaha projek gali pasir berkenaan membina pagar bagi mengelak kejadian sama berulang.
Rakan mangsa, Mohd Akif Danial Ridzuan, 10, berkata sebelum kejadian dia dan mangsa serta seorang lagi rakan mereka keluar berbasikal dan bermain berhampiran kolam tapak gali pasir berkenaan.
“Ketika berada di tebing kolam Mohd Aiman tiba-tiba hilang kawalan selepas cuba membersihkan bajunya yang terkena pasir lalu terjatuh ke dalam kolam dan tenggelam. Kawasan itu memang selalu jadi tempat kanak-kanak bermain,” katanya.
Jenazah Mohd Aiman yang juga pelajar Tahun Enam Sekolah Kebangsaan Kedawang di sini, dibawa ke Bilik Mayat HL untuk bedah siasat sebelum dituntut keluarganya jam 9.45 malam.
Sementara itu, jurucakap Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Langkawi ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan kejadian itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s