Laporan awal sistem pedidikan siap akhir tahun – Utusan


Laporan awal sistem pedidikan siap akhir tahun

PUTRAJAYA 19 Okt. – Laporan awal kajian mengenai sistem pendidikan negara dijangka siap menjelang akhir tahun ini, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, laporan tersebut seterusnya dibawa ke Kabinet yang akan membuat keputusan mengenai penubuhan pasukan khas bagi menilai sistem pelajaran secara lebih menyeluruh.

”Pasukan ini antaranya akan berperanan melihat apa yang perlu ada dalam sistem pendidikan negara dalam 10 hingga 20 tahun akan datang.

”Kita secara rasminya telah mengumumkan bahawa Malaysia perlu melihat semula sistem pelajaran sedia ada untuk memastikan ia menyemai pemikiran kreatif di kalangan pelajar,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat Panel Penasihat Antarabangsa (IAP) Koridor Raya Multimedia (MSC) yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini.

Mesyuarat tersebut yang dihadiri pakar-pakar antarabangsa dalam bidang digital mengutarakan mengenai keperluan untuk menyemai budaya inovasi dan pemikiran kreatif bermula dari sekolah.

Seorang ahli IAP, Cordelia Chung yang juga merupakan Pengurus Besar Serantau IBM berkata, ahli-ahli panel telah mengutarakan beberapa perkara utama mengenai perubahan yang diperlukan dalam sistem pendidikan.

Beliau berkata, perkara pertama yang dibincangkan ialah keperluan untuk mengubah pendekatan pengajaran dan minda pelajar.

”Selain itu, jumlah graduan dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) telah menurun dan Malaysia perlu meningkatkan minat terhadap bidang ini bagi memastikan bakat yang berterusan.

”Malaysia juga perlu meningkatkan aktiviti penyelidikan dan pembangunan dalam pelbagai disiplin sebelum diadunkan untuk membekalkan inovasi yang berterusan kepada negara,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s