Teman lelaki pelajar bunuh bayi ditahan – Utusan


Teman lelaki pelajar bunuh bayi ditahan

BETONG 20 Okt. – Polis menahan teman lelaki kepada seorang pelajar yang bertindak kejam membunuh bayinya yang baru lahir di bilik asrama perempuan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ulu Layar, dekat sini, Isnin lalu.

Pemangku Ketua Polis Daerah Betong, Asisten Supritendan Hendry Nyuhai berkata, lelaki itu ditahan di kediamannya di Rumah Panjang Muman, Ulu Layar, pukul 5 petang, sehari selepas kejadian, untuk siasatan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

“Polis terpaksa menyewa bot penduduk kampung dan menyusuri sungai selama lima jam untuk ke rumah panjang itu bagi menangkap lelaki tersebut. Dia kini direman sehingga 26 Oktober ini,” ujarnya.

Dalam kejadian itu, seorang bayi perempuan yang cukup sifat ditemui mati dengan lehernya dikelar manakala perutnya terburai dipercayai ditikam dengan pisau di bilik asrama perempuan di sekolah berkenaan.

Dalam perkembangan kes lain, Hendry berkata, polis menahan seorang lelaki kerana merogol sepupunya yang hamil empat bulan di rumah suspek di Spaoh, dekat sini, kelmarin.

Katanya, sebelum kejadian pada pukul 10 pagi itu, mangsa yang berusia 17 tahun itu dipercayai pergi ke rumah abang sepupunya untuk meminjam cakera video digital (DVD).

“Sebaik sahaja tiba di rumah tersebut, suspek yang bekerja sebagai pemandu lori telah mengunci pintu sebelum memeluk mangsa dari belakang dan menariknya ke sebuah bilik lalu merogolnya.

“Selepas dirogol, mangsa kembali ke rumahnya lalu memaklumkan perkara tersebut kepada keluarganya yang membuat laporan polis,” ujarnya.

Polis kemudian memberkas suspek yang berusia 26 tahun itu ketika menunggang motosikal di pekan Spaoh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s