Usah ‘seronok sendiri’ sasar NKRA – Utusan


Usah ‘seronok sendiri’ sasar NKRA

 

Oleh WANDA IDRIS
pengarang@utusan.com.my

 

KUALA LUMPUR 20 Okt. – Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengingatkan perkhidmatan awam agar tidak diulit perasaan ‘seronok sendiri’ ketika merealisasikan sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang telah ditetapkan.

Sebaliknya, kata Timbalan Perdana Menteri, perkhidmatan awam perlu berusaha mendapatkan penerimaan rakyat dan memperbetulkan persepsi silap mereka terhadap segala inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan selama ini.

Beliau berkata, rakyat perlu merasai kesan dan menikmati hasil NKRA bukan semata-mata menerusi angka tetapi juga melalui pemerkasaan yang diterajui oleh perkhidmatan awam.

“Justeru, sebagai penjawat awam yang mendukung dan menjayakan dasar kerajaan adalah penting untuk kita sentiasa memikirkan persoalan-persoalan seperti ‘adakah rakyat faham tentang usaha yang kerajaan lakukan selama ini?; Kenapakah rakyat tidak bersama-sama menyertai untuk menjayakan segala usaha tersebut?

‘‘Apakah impaknya cukup besar kepada rakyat untuk mereka menghargai apa yang dilakukan oleh kerajaan selama ini? Dan di manakah silapnya apabila rakyat masih tidak berpuas hati dengan segala usaha dan pencapaian kita?’

“Kita perlu kesan, imbas dan betulkan segala tindakan dan usaha bagi menjayakan inisiatif tersebut,” katanya ketika berucap merasmikan Persidangan Perkhidmatan Awam ke-16 di Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) di sini, hari ini.

Hadir sama Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan; Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Malaysia, Tan Sri Abu Bakar Abdullah dan Pemangku Presiden Persatuan Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik, Datuk Dr. Mohd. Azhar Yahaya.

Persidangan dua hari yang bertemakan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan: Peranan Perkhidmatan Awam itu turut disertai 20 tokoh tersohor negara dalam sektor awam, swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang akan berkongsi pendapat mereka dalam usaha memperkukuhkan lagi penyampaian perkhidmatan awam.

Muhyiddin berkata, dalam keghairahan memacu usaha-usaha pemerkasaan NKRA, adalah penting bagi sektor awam untuk berada di barisan hadapan dengan mempelopori perkongsian pintar antara kerajaan dan rakyat menerusi pelaksanaan tindakan yang efisien dan efektif.

Katanya, ia termasuk memerhati kesan sampingan ketara yang terpaksa ditanggung oleh rakyat masa kini terutama dalam menghadapi kenaikan kos sara hidup yang menjadi isu nasional.

Menurut beliau, walaupun telah banyak yang dilaksanakan kerajaan membawa kesan positif kepada rakyat, perkhidmatan awam harus sentiasa dahagakan usaha untuk melonjak ke hadapan dan berinovasi dalam memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

“Ingin saya ingatkan sekali lagi bahawa rakyat sedang memerhati dan menilai usaha kita. Kita tidak boleh alpa kerana sebarang kealpaan akan menyebabkan perkhidmatan awam diberikan penilaian negatif dan ditafsir sebagai tidak relevan lagi dalam pembangunan negara,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s