Guru agama Islam digesa bersedia – Utusan


Guru agama Islam digesa bersedia

 

Oleh NORHIDAYU MOHD. HASSAN
pengarang@utusan.com.my

 

KUALA LUMPUR 25 Okt. – Guru-guru Pendidikan Islam digesa bersiap sedia dalam menghadapi pelbagai cabaran daripada pihak tertentu dalam menyebarkan dakyah secara halus kepada murid-murid dan pelajar sekolah.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha berkata, persediaan ini diperlukan bagi mengelakkan lebih ramai golongan itu terjerumus dalam kerosakan akidah.

“Salah satu persediaan tersebut ialah dengan memberi ajaran agama yang sebenar dengan merujuk fakta-fakta rasmi dan bertepatan yang disahkan kerajaan.

“Ini kerana kita bimbang banyak fakta dan artikel di dalam Internet yang tidak rasmi dan boleh dipertikaikan mula menular diguna pakai oleh guru-guru,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Seminar 1Malaysia Guru-Guru Pendidikan Islam Sekolah-Sekolah Wilayah Persekutuan 2011 yang bertemakan ‘Guru Pendidikan Islam Penjana Transformasi Pendidikan Negara’ di Masjid Negeri Wilayah Persekutuan, hari ini.

Turut hadir Pengarah Pelajaran, Jabatan Pelajaran Negeri Wilayah Persekutuan, Datuk Khairil Awang dan Imam Besar Masjid Negeri, Zakariah Isa.

Menurutnya, persediaan itu diperlukan seiring dengan transformasi pendidikan negara.

“Kita tidak mahu sistem pendidikan terus menjadi sasaran kepada kerosakan akidah. Justeru itu, pelbagai usaha perlu dijalankan untuk memartabatkan akhlak, sahsiah dan akidah murid, pelajar dan umat Islam,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Kesatuan Kebangsaan Guru-Guru Agama Malaysia Barat, Azman Yusof berkata, seminar ini bertujuan untuk mencetus keinsafan pendidik dalam meningkatkan kesedaran kepada murid dan pelajar.

“Guru-guru perlu memainkan peranan dalam menekankan perkara itu kepada golongan ini betapa pentingnya ketahanan akidah dan kekuatan iman dalam menghadapi pelbagai cubaan dakyah memesongkan akidah dan kesucian Islam.

“Warga pendidiklah yang menjadi pendukung kuat bagi pelajar dan murid di sekolah agar golongan ini dapat diselamatkan daripada terus terjerumus dalam kerosakan akidah,” ujarnya.

Azman memberitahu, seminar yang disertai lebih 1,200 guru tersebut disertai oleh guru Pendidikan Islam sekolah rendah dan menengah serta guru besar dan pengetua sekolah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s