Pilih guru bertauliah – Metro


Pilih guru bertauliah

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA TERENGGANU: Keinginan menuntut ilmu agama terutama di kalangan orang muda menyebabkan mereka mudah terpengaruh dan akhirnya menjadi pengikut ajaran sesat.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Mohd Rozali Salleh berkata, sudah menjadi sifat orang muda ghairah menuntut ilmu agama dan mereka akan mencari guru mempunyai kelebihan serta lain daripada yang lain.
“Sebagai contoh, guru yang kelihatan pelik daripada segi berpakaian dan memiliki kelebihan luar biasa seperti kebal, boleh berjalan di atas air akan mempunyai ramai pengikut, dihormati dan disanjung secara melampau.

 

“Orang muda yang sedang berjinak-jinak dengan agama akan mudah terpengaruh dengan guru begitu. Saya ingin tegaskan sebarang amalan yang menyimpang dan pelik daripada kebiasaan perlu diragui dan dirujuk kepada ahli agama terlebih dulu sebelum mengikutinya.
“Lebih selamat dan terjamin jika kita mempelajari agama daripada guru yang bertauliah dan tidak mencampur adukkan agama dengan perkara lain,” katanya ketika dihubungi semalam.
Rozali berkata, orang ramai perlu memenuhi dada dengan ilmu asas fardu ain dan sentiasa bermuzakarah dengan ahli agama.

 

 

“Melalui cara itu, kita terhindar daripada terjebak dengan ajaran sesat dan mengamalkan ajaran Islam berlandaskan al-Quran dan hadis,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s