Mahu jadi polis, doktor’ – Utusan


Mahu jadi polis, doktor’

KUALA LUMPUR 29 Okt. – “Saya akan belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai cita-cita menjadi polis. Bila dah jadi polis, bolehlah saya tangkap orang jahat seperti lelaki yang menyimbah asid ke atas saya dan adik sehingga menyebabkan kami menderita seumur hidup,” kata Shafiq Haikal Mat Safar Zaidi.

Kanak-kanak malang berusia 12 tahun itu mula menyimpan cita-cita mahu mencebur kerjaya kepolisan setelah melalui pengalaman pahit disimbah asid bersama adiknya, Syaffiy Aiman, 10, pada 19 Julai lalu, mengakibatkan wajah mereka melecur teruk dan mengalami kecacatan.

Berbeza dengan abangnya, Syaffiy Aiman yang mengalami nasib sama pula bercita-cita mahu menjadi doktor kerana berhasrat mahu membantu lain-lain mangsa simbah asid untuk memulihkan kecacatan mereka agar dapat kembali menjalani kehidupan normal.

Cita-cita tersebut dinyatakan oleh dua beradik terbabit pada sidang akhbar di pejabat Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO di sini hari ini.

Turut hadir ibu bapa mereka, Ruhasimah Mansor, 33, dan Mat Safar Zaidi Che Sam, 33, serta Pengerusi Biro Aduan Komuniti Pemuda UMNO, Datuk Muhd. Khairun Aseh.

Dalam kejadian di Felda Jengka 9, Pahang pada pukul 8.30 malam, 19 Julai lalu, Shafiq Haikal dan Syaffiy Aiman cedera parah di muka selepas disimbah asid oleh buruh ladang, Muhammad Hafiz Ismail, 33, yang telah dihukum penjara lapan tahun dan empat sebatan oleh Mahkamah Sesyen Temerloh.

Menurut Shafiq Haikal, dia berasa amat marah dan geram terhadap pemuda yang menyimbah asid terhadap dia dan adiknya kerana perbuatan itu telah menyebabkan mereka berdua menanggung derita setelah mengalami kecacatan di wajah.

“Kami bukan sahaja menderita kesakitan tetapi tidak lagi bebas berjalan-jalan seperti sebelum ini kerana malu sering diperhatikan, diejek dan dicerca oleh orang ramai terutama yang tidak tahu tentang peristiwa malang menimpa kami,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s