PPSMI perlu dimansuh serta-merta – Dr. Isahak – Utusan


PPSMI perlu dimansuh serta-merta – Dr. Isahak

KUALA LUMPUR 29 Okt. – Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) perlu dimansuhkan serta-merta tanpa menunggu sehingga 2015.

Pensyarah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Prof. Datuk Emeritus Dr. Isahak Haron berkata, ia penting bagi mengelak proses transisi kepada dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia, Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) mendatangkan masalah kepada pelajar.

Katanya, berdasarkan kajian yang telah dilakukan, seramai 14.4 juta pelajar dijangka akan berdepan dengan masalah sepanjang proses transisi dasar tersebut.

“Kajian itu juga menunjukkan sebanyak 70 peratus pelajar sekolah rendah ketika ini berdepan kesukaran untuk memahami pelajaran sains dan matematik yang diajar dalam bahasa Inggeris.

“Apa yang lebih membimbangkan, kebanyakan daripada pelajar itu pula terdiri daripada pelajar Melayu yang terdedah kepada kesan daripada sudut sosial kerana berdepan kesukaran dalam pendidikan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas pembentangan kertas kerja bertajuk ‘Memperkasakan Dan Memartabatkan Bahasa Melayu Dalam Sistem Pendidikan’ pada Kongres Bahasa Dan Persuratan Melayu di sini hari ini.

Daripada kajian sama, tambah Isahak, 80 peratus pelajar sekolah rendah mendakwa mereka perlu merujuk kepada buku dan bahan rujukan dalam bahasa Melayu untuk memahami mata pelajaran itu.

Justeru beliau mencadangkan agar kerajaan menyediakan buku tambahan sains dan matematik dalam bahasa Melayu secara percuma bagi membantu meningkatkan pengetahuan pelajar dalam mata pelajaran itu.

“Ini kerana daripada jumlah itu pula, hanya 40 peratus sahaja yang mampu membeli buku dan bahan rujukan tersebut manakala selebihnya menghadapi masalah kekangan kewangan dan kebanyakan mereka ini terdiri daripada orang Melayu,” jelasnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s