Program ‘English Teaching Assistants’ Terengganu jadi model Kementerian Pelajaran – Bernama


Program ‘English Teaching Assistants’ Terengganu jadi model Kementerian Pelajaran

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA TERENGGANU: Program ‘English Teaching Assistants’ (ETA) yang dipelopori Terengganu akan dijadikan model atau contoh oleh Kementerian Pelajaran apabila mengendalikan program itu mulai tahun hadapan.

Setiausaha Kerajaan Terengganu Datuk Mazlan Ngah berkata mulai tahun hadapan kementerian mengambil alih program ETA itu yang akan dijalankan di negeri-negeri lain sebagaimana dibuat di Terengganu.

“Kementerian Pelajaran mendapati program ETA itu menghasilkan peningkatan penguasaan bahasa Inggeris dengan baik,” katanya kepada pemberita selepas majlis penghargaan dan perpisahan ETA di sini hari ini.

Mazlan berkata dalam tempoh enam tahun program itu dijalankan peningkatan prestasi pelajar amat mengagumkan.

 
“Pegawai pelajaran melaporkan pelajar yang mengikuti program itu mencapai kelulusan meningkat mendadak pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mereka,” katanya.
Katanya, di Terengganu, ETA ditempatkan di sekolah-sekolah yang pelajarnya sudah tahu berbahasa Inggeris, dan program berkenaan menghasilkan peningkatan penguasaan bahasa itu di kalangan pelajar.

Mazlan berkata, walaupun kementerian mengambil alih program ETA itu, Terengganu tetap diberi keutamaan dengan menempatkan seramai 17 ETA di sekolah-sekolah negeri itu.

“Difahamkan 50 ETA akan terlibat pada tahun depan di ngeri-negeri Pahang dan Johor tetapi Terengganu tetap diberi keutamaan dengan menempatkan 17 ETA,” katanya.

Kerajaan Terengganu, katanya, membelanjakan kira-kira RM3.5 juta bagi program ETA bermula pada 2006 yang sehingga kini melibatkan 90 ETA keseluruhannya.

Pada majlis itu seramai 17 tenaga pembantu pengajar dari Amerika Syarikat yang selesai menjalankan tugas mereka selama 10 bulan di 17 buah sekolah di Terengganu tahun ini diraikan sebelum pulang ke negara mereka. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s