Koperasi sekolah digalak jual barangan Coop 1Malaysia – Bernama


Koperasi sekolah digalak jual barangan Coop 1Malaysia

2011/11/03

SHAH ALAM: Semua koperasi sekolah di Malaysia digalak menjual barangan ‘Coop 1Malaysia’ (Coop1M) dalam usaha membantu kerajaan memerangi kenaikan harga barang di pasaran.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata barangan Coop1M yang dilancarkan 27 Oktober lalu menawarkan 25 jenis barangan harian antaranya sos cili, mi segera dan kicap dijual pada harga yang kompetetif iaitu antara 30 dan 40 peratus lebih rendah daripada keluaran berjenama.

“Usaha ini akan membantu menambah pendapatan koperasi sekolah selain memberikan pasaran lebih luas iaitu menjual barangan keperluan harian. Para pelajar boleh membeli barangan berkenaan dengan harga yang lebih murah dari pasaran,” katanya selepas merasmikan sambutan dan penyampaian Anugerah Hari Koperasi Sekolah dan Konvensyen Pembudayaan Keusahawanan Koperasi Sekolah 2011 di sini, hari ini.

Ismail berkata, usaha itu juga sejajar dengan beberapa kedai koperasi sekolah yang berkelayakan dan disenaraikan oleh Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) untuk dinaik taraf di bawah program Transformasi Kedai Runcit (TUKAR) tahun depan.

Beliau berkata, semua pengetua sekolah juga disaran memberi kontrak kepada koperasi sekolah bagi membekalkan barangan seperti alat tulis kepada pihak sekolah seperti yang dipersetujui Kementerian Kewangan baru-baru ini.

“Sebelum ini koperasi sekolah dibenarkan mendapat kontrak bagi nilai tidak lebih RM10,000 bagi satu barangan, namun sekarang kementerian berkenaan bersetuju supaya sekolah boleh memberikan kontrak tanpa nilai terhad kepada koperasi sekolah,” katanya.

Ismail berkata, langkah itu sangat dialu-alukan kerana ia membantu menghidupkan peranan koperasi sekolah ke tahap yang lebih baik dan meluas.
Pada majlis itu, Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan Hulu Kinta Berhad, Perak melalui projek makanan mi kering dipilih sebagai penerima Anugerah Projek Terbaik dan Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Midin Berhad, Terengganu dipilih pemenang Anugerah Juri menerusi projek bam organik. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s