Rungkai hari ini – Metro


Rungkai hari ini

Oleh Intan Mas Ayu Shahimi
imas@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Semua persoalan berkaitan pemansuhan Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dan pelaksanaan dasar Memartabat Bahasa Melayu dan Memperkasa Bahasa Inggeris (MBMMBI) akan dirungkai sepenuhnya oleh Kementerian Pelajaran hari ini.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau akan memberi penjelasan berhubung kedua-dua dasar terbabit, khususnya berkaitan isu peralihan yang disebut selepas kerajaan memansuhkan PPSMI.
Pengumuman itu sekali gus dijangka berupaya menghentikan semua polemik berhubung isu berkaitan PPSMI yang sebelum ini dilihat seolah-olah sengaja dipolitikkan beberapa pihak.

 

“Sebenarnya, hal ini (pemansuhan PPSMI) dah tutup dah (sudah tamat)…saya boleh kata bahawa PPSMI sudah tak ada lagi kerana mulai tahun ini kita sudah melaksanakan dasar baru.
“Mungkin orang tidak faham atau tidak tahu bahawa keputusan yang dibuat itu sudah melewati tempoh,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Perjumpaan dengan Guru-Guru Bahasa Inggeris: SMR HR Group, semalam.
Hadir sama, Pengarah Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan, Datuk Khairil Awang.

 

 

Menurut Muhyiddin, Kabinet pada 2009 sudah memutuskan bahawa PPSMI tidak akan diteruskan dan keputusan itu diterima baik semua pihak.
“Bagi kerajaan dan rakyat majoriti, mereka faham mengenai dasar itu. Malah sejak diumumkan pada 2009, kita tidak menerima sebarang reaksi negatif.

 

“Saya bawa (isu PPSMI) ke Kabinet, ia diluluskan. Saya bawa ke Parlimen, ia dibincang, dibahas dan semua pihak bersetuju termasuk pembangkang.
“Tapi waktu itulah…sekarang kita ada kumpulan tertentu yang tampil dengan pelbagai desakan dan mungkin juga pihak pembangkang mahu turut serta,” katanya.
Beliau berkata, keputusan memansuhkan PPSMI tidak dibuat secara terburu-buru atau berdasarkan politik, sebaliknya ia diputuskan mengikut apa difikirkan terbaik untuk rakyat dan negara.
“Kementerian mempunyai cukup data dan maklumat mengenai bagaimana PPSMI dilaksana, apa hasil pelaksanaannya yang kita nilai dan kemudian memutuskan untuk memansuhkan dasar itu.
“Kita mempunyai beberapa asas kukuh dan sebab itu kalau ada pihak mendesak, kita faham kerana negara ini adalah negara demokrasi serta tidak menyekat sesiapapun untuk bersuara.
“Bagaimanapun, kerajaan tidak akan tunduk pada tekanan sebegini,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s