Mansuh kekal – Metro


Mansuh kekal

Oleh Idris Musa
idris@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

PUTRAJAYA: Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains di sekolah rendah akan dilaksanakan dalam bahasa Malaysia sepenuhnya pada 2016, manakala di sekolah menengah pada 2021, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, dengan keputusan itu pemansuhan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) adalah kekal dan kerajaan tidak bercadang untuk melaksanakan semula dasar berkenaan seperti dituntut sesetengah pihak.
“(Namun) selepas mengambil kira pandangan ibu bapa, Kabinet memutuskan untuk membenarkan murid sekolah rendah kohort (kumpulan) PPSMI untuk meneruskan pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris, bahasa Malaysia sepenuhnya atau kedua-dua bahasa apabila mereka memasuki tingkatan satu tahun hadapan. “Ini bermakna semua murid kohort PPSMI yang mengikuti pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Inggeris (masih) dibenar untuk meneruskan pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa Inggeris sehingga tamat tingkatan lima,” katanya, pada sidang media, di sini, semalam.

 

Hadir sama Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abd Ghafar Mahmud.
Sebelum itu, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran memberikan taklimat mengenai perkara berkenaan kepada Pengarah Pelajaran Negeri dan Pegawai Pelajaran Daerah dari seluruh negara.
Keputusan memansuhkan PPSMI dan menggantikannya dengan Dasar Memartabatkan bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan bahasa Inggeris (MBMMBI) dibuat kerajaan sejak 2009, namun dalam tempoh peralihan dasar itu pendekatan ‘soft-landing’ iaitu peralihan secara lembut dilaksanakan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s