Nurul Fatihah bakal dapat kerusi roda baru – Metro


Nurul Fatihah bakal dapat kerusi roda baru

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

MARANG: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daerah akan meneliti permohonan baru Nurul Fatihah Hashim, 16, dari Taman Rahmat, di sini, yang mengalami penyakit tulang rapuh untuk mendapatkan sebuah kerusi roda baru.

Pegawai JKM daerah, Noor Hayati Zaman berkata, pihaknya akan meneliti permohonan dan memproses dokumen yang berkaitan, selain meneliti bantuan sewajarnya yang boleh disalurkan kepada remaja berkenaan untuk kemudahannya pada masa depan.
“Kami di JKM daerah bersedia membantu mana-mana individu yang layak dan memenuhi kriteria ditetapkan untuk menerima bantuan kebajikan yang diperuntukkan untuk mereka daripada kerajaan,” katanya.

 

Menurutnya, sebelum ini pihaknya turut menyumbangkan kerusi roda kepada Nurul Fatihah dan permohonan kali ini adalah permohonan baru untuk remaja terbabit mendapatkan sebuah kerusi roda baru.
Noor Hayati berkata, pihaknya sedia maklum masalah keluarga berkenaan yang mempunyai anak Orang Kelainan Upaya (OKU) dan memerlukan perhatian sewajarnya daripada kerajaan.
Katanya, penghuni Taman Rahmat di Pulau Kerengga, di sini, tempat keluarga berkenaan menetap, adalah perkampungan yang diselia JKM.

 

 

Difahamkan, Fatihah hanya menerima bantuan RM50 sebulan seperti dua abangnya, Asrul, 23, dan kembarnya, Mohd Syafiq, manakala bapanya, Hashim Omar, 53, memperoleh RM300 sebulan — jumlah yang masih kecil berikutan lima lagi anaknya yang normal masih bersekolah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s