Bidang robotik akan diperluaskan ke 300 sekolah 2012 – Bernama


Bidang robotik akan diperluaskan ke 300 sekolah 2012

14/11/2011 4:33pm

 

KUALA LUMPUR 14 Nov. – Kementerian Pelajaran akan memperluaskan lagi kokurikulum dalam bidang robotik ke 300 buah sekolah rendah dan menengah di seluruh negara pada tahun depan, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Katanya, pelajar di Malaysia mempunyai daya kreativiti yang sangat tinggi dalam bidang ini dan mampu berdaya saing dengan negara luar.

“Malaysia sudah dua kali menjadi juara secara berterusan dalam Kejohanan Robotik peringkat Dunia (WRO) pada tahun 2009 dan 2010 – menunjukkan satu petanda baik bahawa kesedaran dan minat dalam bidang robotik di kalangan para pelajar kita telah bercambah,” katanya pada sidang akhbar di bangunan Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Penyerahan Jalur Gemilang kepada Pasukan Malaysia ke WRO 2011 yang akan berlangsung di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu pada 18 November hingga 20 November ini.

Sejumlah 16 pasukan bersama guru atau mentor masing-masing dengan 64 orang anggota akan bertanding dengan 35 buah negara dalam dua Kategori ”Regular” dan Kategori Terbuka yang bertemakan ”Robots for Life Improvement”. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s