Air mata si kembar – Metro


Air mata si kembar

Oleh Mohamad Hussin
mohamad@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA NERANG: “Saya menitiskan air mata kerana sedih apabila adik gagal mencapai keputusan 5A, walaupun kami sentiasa bersengkang mata belajar bersama,” kata Nur Hamisah Wahab, 12, yang memperoleh keputusan 5A berbanding adik kembarnya, Nur Hamizah memperoleh 4A 1B dalam keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang diumumkan, semalam.

Pasangan kembar itu yang menuntut di Sekolah Kebangsaan (SK) Padang Sanai, di sini, tidak henti-henti menangis dan kelihatan sering berpelukan antara satu sama lain selepas menerima keputusan berkenaan daripada Pengarah Jabatan Pelajaran Kedah, Mansor Lat.
Nur Hamisah antara tujuh pelajar sekolah luar bandar yang memperoleh 5A dalam UPSR 2011.

 

Lebih mengharukan apabila anak kepada penoreh getah, Wahab Latif, 43, dan Nor Saripah Taib, 33, itu tidak menjadikan alasan kemiskinan keluarga sebagai ruang untuk tidak belajar bersungguh-sungguh bagi mencipta kejayaan.
“Kami sentiasa memberi perhatian apabila guru mengajar dan sering membuat ulang kaji di rumah selain membaca buku,” katanya yang ditemui di SK Padang Sanai, di sini, semalam.
Katanya, dia dan adiknya cuma belajar berdua di rumah kerana lebih selesa dan mudah berbanding belajar secara berkumpulan.

 

 

“Saya membahagikan masa untuk belajar dan bermain. Biasanya saya dan adik belajar bermula jam 5 hingga 6 petang dan akan sambung semula pada jam 9 hingga 11 malam setiap hari bagi memastikan apa yang dipelajari mudah diterima otak,” katanya.
Sementara itu, Nor Saripah berkata, dia menamatkan perkhidmatan langganan televisyen berbayar kerana mahu kedua-dua anaknya menumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran.

 

“Kami selalu mengadakan solat hajat di rumah bagi mendapat petunjuk,” katanya yang turut membantu suaminya menoreh getah dengan pendapatan RM500 sebulan di Kampung Keda, Bukit Ular, di sini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s