Kail mayat – Metro


Kail mayat

Oleh Siti Fatimah Hassan dan Jauhariatul Akmal Johar
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

PASIR MAS: Mata kail yang dicampak ke dalam tali air dan diheret penduduk membolehkan mayat Muhammad Raihan Mohamad Haslan, 14, ditemui kira-kira lima jam selepas dia lemas ketika mandi bersama rakan di dalam tali air di Lemal, di sini, kelmarin.

Muhammad Raihan lemas kira-kira jam 6 petang kelmarin dan usaha mencari dan menyelamat yang dilakukan anggota bomba terpaksa dihentikan kira-kira jam 7 malam kerana keadaan gelap.
Bagaimanapun, penduduk kampung meneruskan usaha mencari menggunakan mata kail dan menemui mayat remaja itu di dasar tali air berkenaan kira-kira jam 11 malam.

 

Ibu saudara Muhammad Raihan, Tengku Lela Marshita Tengku Ariff berkata, usaha mengesan anak saudaranya itu dilakukan penduduk kampung dengan kerjasama warga madrasah tempat Muhammad Raiham belajar selepas bomba menghentikan operasi mencari dan menyelamat pada jam 7 malam.
“Penduduk kampung menggunakan mata kail yang dicampak ke dasar sungai sebelum ia tersangkut pada baju dipakai arwah. Alhamdulillah, jasad arwah akhirnya ditemui.
“Terima kasih kepada penduduk kampung dan warga madrasah yang membantu,” katanya.

 

 

Menurutnya, sebelum kejadian Muhammad Raihan mandi di tali air berkenaan bersama dua rakannya, Mohd Ali Zulkarnain Mohd Shafri, 14, dan Muhammad Rifqi Yusoff, 13.
Tengku Lela Marshita berkata, arwah dikatakan menyelamatkan Mohd Ali yang lemas sebelum dia pula tenggelam dihanyut arus.

 

“Kawasan tempat arwah mandi itu memang dalam dan hujan menyebabkan arus deras,” katanya.
Sementara itu, bapa mangsa, Mohamad Haslan Hassan, 41, berkata, anaknya itu teringin sangat mahu pulang ke rumah mereka di Banting, Selangor dan dia pulang selama tiga hari sempena Aidiladha lalu.
“Itulah kali terakhir saya dapat bertemunya sebelum dia meninggal dunia akibat lemas,” katanya.
Menurutnya, anak sulung daripada lima beradik itu beria-ia mahu pulang ke Banting memandangkan sudah lama berada di Kelantan bagi menumpukan pengajian di Madrasah Tahfiz Al-Rahmaniah Attiniah, Lubuk Tapah, di sini.
Katanya, arwah sempat meluangkan masa bersama keluarga selama tiga hari sebelum dia pulang dengan menaiki bas ekspres.
“Dia minta sangat mahu pulang kerana sudah lama tidak balik. Sebelum kembali ke Kelantan, dia beritahu akan beri tumpuan penuh kepada pelajaran selepas ini.
“Dia anak yang baik dan tidak pernah menyusahkan keluarga. Dia juga pendiam tapi akrab dengan ahli keluarga,” katanya.
Mayat Muhammad Raihan dibawa ke Hospital Pasir Mas untuk dibedah siasat sebelum dituntut keluarganya. Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Chekok, Chetok di sini, jam 11 pagi semalam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s