Kaki jerlus lubang tandas – Metro


Kaki jerlus lubang tandas

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KOTA BHARU: Seorang kanak-kanak berusia 10 tahun menempuh saat paling mencemaskan dalam hidupnya apabila terpaksa menanggung kesakitan hampir dua jam selepas terjerlus ke dalam lubang tandas di rumah datuknya di Taman Kemumin, Pengkalan Chepa, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, murid tahun empat itu, Amir Yusri Muhamad, mahu membuang air besar apabila kakinya tergelincir masuk ke dalam lubang tandas hingga memaksa keluarganya mendapatkan bantuan bomba.
Difahamkan, kanak-kanak terbabit bersama adiknya tiba dari Pulau Pinang ke rumah datuknya seminggu lalu sempena cuti persekolahan, tetapi berdepan saat cemas selepas kaki kirinya tergelincir dan memasuki lubang tandas di bilik air rumah itu.

 

Datuk mangsa, Abdul Muluk Mohamad, 61, berkata, kejadian disedari isterinya selepas mendengar jeritan cucunya meminta pertolongan dari dalam tandas.
“Mendengar suara terbabit, isteri segera mendapatkan saya sebelum kami berdua ke arah bilik air untuk melihat apa yang berlaku, tetapi mengalami kesukaran berikutan bilik air dikunci dari dalam.
“Mulanya kami tidak dapat membuka pintu bilik air berkenaan, tetapi dengan bantuan cucu yang mencuba untuk membukanya akhirnya ia dapat dibuka, tetapi keadaan cucu saya ketika itu hanya terduduk kerana kaki kirinya termasuk ke dalam lubang tandas,” katanya ditemui di rumahnya, semalam.

 

 

Katanya, selepas gagal mengeluarkan kaki cucunya, dia cuba mendapatkan khidmat tukang tandas bagi mengetuk mangkuk terbabit.
“Bagaimanapun, tukang terbabit tidak dapat datang kerana berada di luar kawasan menyebabkan saya menghubungi pihak bomba.

 

“Saya bimbang lebih-lebih lagi cucu saya mengalami sakit sawan dan tidak mampu menghadapi tekanan,” katanya.
Sementara itu, Ketua Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Pengkalan Chepa, Muhamad Abdullah berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 12.44 tengah hari dan bergegas ke tempat kejadian bersama lima anggota.
“Kami menggunakan sabun dan terpaksa mengetuk mangkuk tandas perlahan-lahan kerana bimbang mencederakan kaki mangsa sebelum kakinya dikeluarkan jam 2.30 petang,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s