6 anak Orang Asli berkhatan – Metro


6 anak Orang Asli berkhatan

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

BERA: Enam kanak-kanak Orang Asli suku kaum Semelai adalah antara 57 kanak-kanak yang diraikan pada majlis berkhatan beramai-ramai sempena Program Seranta Serancangan Bersama Media – Edisi Mendakap Keberkatan di Felda Purun, di sini, semalam.

Kanak-kanak Orang Asli berkenaan yang ditemani ibu bapa datang dari Bukit Rok, di sini, bagi menyertai majlis berkhatan di Poliklinik Komuniti Felda terbabit diarak menggunakan kenderaan Felda.
Bapa, Zainal Kahing, 40, berkata, suku kaum Semelai mewajibkan lelaki berumur 12 tahun ke atas berkhatan selain melarangnya bawah usia berkenaan.

 

pada usia kurang daripada 12 tahun.
“Ini kerana mengikut kepercayaan kami, berkhatan pada usia terlalu muda akan menyebabkan individu pendek umur dan sebaiknya kanak-kanak dikhatankan ketika usia menjelang 12 tahun,” katanya ketika ditemui pada majlis berkenaan, di sini, semalam.
Katanya, dia dan rakannya mengambil kesempatan menghantar anak masing-masing menyertai majlis berkenaan yang diadakan secara percuma kepada penduduk Felda Purun dan kawasan sekitarnya sempena program itu.

 

 

Sementara itu, Ketua Pemuda Umno Bahagian Bera, Datuk Azizan Che Omar berkata, program Seranta Serancangan Bersama Media – Edisi Mendakap Keberkatan dianjurkan Pejabat Seranta (Felda), Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama Pejabat Parlimen Bera.
“Tujuannya bagi mewujudkan semangat kerjasama antara penduduk selain tanggungjawab sosial Felda yang bukan saja organisasi perniagaan, malah berperanan sebagai badan sosial terutama kepada golongan peneroka dan ahli keluarga mereka.

 

“Usaha begini diteruskan pada masa akan datang bagi mengekalkan semangat kerjasama yang sedia terjalin di kalangan penduduk di Felda sekitar kawasan ini tanpa mengira bangsa atau kaum, latar belakang dan kepercayaan mereka,” katanya yang juga Setiausaha Politik kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s