Terima kasih Kerajaan Pusat – Utusan


Terima kasih Kerajaan Pusat

 

Oleh YATIMIN ABDULLAH
utusankelantan@utusan.com.my

 

NIK Aznira Idris (kiri) melihat dua anaknya mencuba pakaian sekolah sambil dibantu jurujual kedai pakaian, Mohd. Firduas Abdul Azizi di Kubang Kerian, Kota Bharu, semalam. – UTUSAN/YATIMIN ABDULLAH

 

KOTA BHARU 26 Dis – Rakyat Kelantan mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Pusat kerana membantu meringankan beban untuk menyediakan kelengkapan sekolah anak-anak mereka melalui bantuan RM100 kepada setiap pelajar dan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Beberapa ibu bapa yang ditemui Utusan Malaysia ketika membeli barangan kelengkapan persekolahan di beberapa pasar raya di sini hari ini menyambuat baik pemberian tersebut dan menyifatkan ia adalah langkah tepat untuk membantu rakyat.

Seorang suri rumah, Nik Aznira Idris, 40, berkata, pemberian bantuan persekolahan sebanyak RM100 amat bermakna buat keluarganya dan dapat membantu mengurangkan perbelanjaan bagi memulakan sesi persekolahan awal Januari ini.

“Bagi saya bantuan ini tepat pada masanya, ditambah pula dengan sesi persekolahan yang akan bermula awal bulan depan.

“Setiap kali sesi persekolahan dibuka, banyak duit yang hendak digunakan terutama membeli pakaian, itu tidak termasuk lagi kelengkapan persekolahan lain seperti alat tulis,” katanya.

Dalam pada itu, Siti Rokiah Ya’akub, 58, menyifatkan pemberian kedua-dua bantuan berkenaan adalah bukti keprihatinan kerajaan terhadap kesusahan yang ditanggung oleh rakyat.

“Bantuan ini amat berharga buat kami yang berpendapatan rendah. Dengan wang tersebut dapatlah saya gunakan untuk membeli pakaian dan kasut buat anak-anak yang akan memulakan persekolahan awal Januari nanti.

“Saya berterima kasih kepada pihak kerajaan, pemberian bantuan ini amat besar dan bermakna dengan bagi golongan kurang berkemampuan seperti kami,” ujarnya.

Ismail Mohamad, 42, berkata, biarpun RM500 daripada BR1M masih belum diagihkan, tetapi ia dapat menggantikan semula wang yang digunakan untuk perbelanjaan sekolah pada masa sekarang.

“Saya hanya bekerja sebagai buruh binaan yang mempunyai empat anak yang bersekolah. Wang RM100 dan RM500 ini dapat menampung perbelanjaan untuk mereka masuk ke sekolah nanti.

“Sekiranya tidak ada wang ini, saya terpaksa bekerja keras dan mungkin terpaksa berhutang dengan keluarga,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s