Lelaki ditahan ikat dan kurung dua anak dalam tandas – Bernama


Lelaki ditahan ikat dan kurung dua anak dalam tandas 

2011/12/29

BUTTERWORTH: Polis menahan seorang lelaki kerana disyaki mendera dua orang anaknya dengan mengikat kaki mereka dan mengurung kedua-duanya dalam tandas di rumah mereka di Jalan Raja Uda di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Seberang Prai Utara, Asisten Komisioner Zulkifli Alias, berkata lelaki berusia 40-an itu mengikat kaki anak perempuannya berusia enam tahun dan anak lelaki berusia dua tahun itu dengan rantai besi sebelum keluar bekerja pada jam 3 petang semalam.

Dua beradik itu dipercayai berlapar lebih lima jam selepas bapa mereka keluar rumah di Taman Mawar di Raja Uda di sini.

Lelaki, yang bekerja dengan sebuah syarikat penghantaran di sini, berpisah dengan isterinya seorang warga Thailand sejak sebulan lalu.

Zulkifli berkata, kedua-dua beradik itu ditemui dalam keadaan sangat letih kerana kelaparan dan mereka hanya memakai baju dan seluar dalam dengan kaki berantai besi.

“Siasatan awal mendapati bapa kanak-kanak itu bertindak demikian kerana tidak mempunyai penjaga dan anaknya pula dikatakan nakal,” katanya.

Lelaki itu ditahan mengikut Seksyen 31 (1) Akta Kanak-Kanak yang jika bersabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali.
Seorang jiran keluarga itu, yang enggan namanya disiarkan, berkata beliau mendengar jeritan kanak-kanak berkenaan yang meminta tolong pada jam 8 malam.

“Apabila saya bertanya apa yang berlaku, kanak-kanak perempuan itu menjerit dan memberitahu yang mereka dikurung dalam bilik air,” katanya.

Beliau terus memaklumkan perkara itu kepada pasukan ronda sukarela Taman Mawar dan juga polis. – BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s