Budak 6 tahun didera – Utusan


Budak 6 tahun didera

 

Oleh MOHD. FIRDAUS ISMAIL
utusanpenang@utusan.com.my

 

PULAU PINANG 2 Jan. – Hanya kerana mengusik dompet bapanya dan mencicirkan beberapa kad, seorang kanak-kanak perempuan menerima hukuman keras apabila dipukul dan dibiarkan menangis bersendirian di rumahnya lebih 10 jam.

Dalam kejadian di sebuah pangsapuri di Jalan Perak di sini, mangsa yang berusia enam tahun diselamatkan oleh sepasukan anggota polis dan pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang tiba kira-kira pukul 11.45 malam tadi selepas dihubungi jirannya.

Jurucakap polis berkata, mereka mengambil masa hampir setengah jam sebelum berjaya memasuki rumah itu yang berkunci untuk menyelamatkan mangsa.

“Ketika ditemui, mangsa kelihatan takut. Keadaan fizikalnya baik cuma terdapat beberapa kesan luka baru dan lebam lama yang dipercayai dipukul dengan tangan,” katanya di sini hari ini.

Difahamkan, ketika kejadian ibunya tiada di rumah kerana bekerja sebagai operator pengeluaran di sebuah kilang dan mangsa dijaga oleh suspek yang juga seorang penganggur.

Menurut jurucakap itu, beberapa jiran menyedari suspek pulang tetapi melarikan diri selepas ternampak polis di rumahnya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Gan Kong Meng ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak 2001.

Polis sedang mengesan bapa kanak-kanak itu yang berusia lingkungan 30-an bagi membantu siasatan.

Kanak-kanak terbabit kini dirawat di Hospital Pulau Pinang dan keadaannya dilaporkan stabil.

Sementara itu, tinjauan Utusan Malaysia di wad hospital mendapati kanak-kanak tersebut masih dalam keadaan trauma selain matanya dilihat bengkak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s