Kelindan lori rogol gadis bawah umur dipenjara tiga tahun – Utusan


Kelindan lori rogol gadis bawah umur dipenjara tiga tahun

WAN Roslan Kadir (kiri) diiringi anggota polis atas tuduhan merogol di Mahkamah Sesyen, Melaka, semalam. – UTUSAN/AZLI AHAD

 

MELAKA 17 Jan. – Seorang kelindan lori dihukum penjara tiga tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah merogol seorang gadis bawah umur dan menceroboh rumah abang mangsa bagi melakukan jenayah seksual tersebut antara Julai dan Ogos 2010.

Hakim Ahmad Sazali Omar menjatuhkan hukuman itu terhadap Wan Roslan Kadir, 20, yang melakukan kedua-dua kesalahan itu di sebuah rumah di Batu 18/12, Kampung Lendu, Alor Gajah, dekat sini.

Mengikut pertuduhan pertama, pemuda itu didakwa merogol remaja berusia 14 tahun di dalam sebuah bilik di rumah tersebut kira-kira pukul 12 tengah malam, 20 Julai 2010.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara minimum lima tahun dan maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebat.

Wan Roslan turut didakwa menceroboh rumah abang mangsa di alamat yang sama bagi melakukan cubaan rogol kira-kira pukul 1 pagi, 11 Ogos 2010.

Tertuduh didakwa di bawah Seksyen 451 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun dan boleh dikenakan denda.

Timbalan Pendakwa Raya, Mahadi Abdul Jumaat yang mengendalikan pendakwaan, memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal terhadap tertuduh.

Peguam, Andrew Lourdes yang mewakili Wan Roslan pula memohon agar mahkamah meringankan hukuman terhadap tertuduh atas alasan anak guamnya telah insaf.

Ahmad Sazali kemudian menjatuhkan hukuman penjara tiga tahun bagi kesalahan rogol dan penjara dua tahun bagi kesalahan menceroboh.

Kedua-dua hukuman diperintahkan berjalan serentak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s