Kerjasama kaji kurikulum, nilai rangka pengajaran bahasa Inggeris – Metro


Kerjasama kaji kurikulum, nilai rangka pengajaran bahasa Inggeris

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

PUTRAJAYA: Kementerian Pelajaran bekerjasama dengan Badan Amanah Pendidikan dan Pembangunan Cambridge Malaysia (CMEDT) untuk mengkaji kurikulum dan menilai rangka kerja pengajaran bahasa Inggeris di sekolah.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, secara prinsipnya beliau bersetuju kajian itu dilaksanakan selaras usaha meningkatkan pengajaran bahasa Inggeris di sekolah rendah dan menengah di negara ini.
Menurutnya, tujuan utama adalah bagi meningkatkan kemahiran bahasa Inggeris di kalangan pelajar khususnya kemahiran lisan dan penulisan mereka. “Ia selaras usaha mewujudkan standard yang diperlukan bagi penguasaan bahasa dalam konteks Malaysia termasuk kecekapan guru dan pertimbangan demografi, dengan menggunakan kepakaran dan sumber CMEDT.

 

“Sehubungan itu satu kumpulan kerja ditubuhkan yang terdiri daripada wakil kementerian, CMEDT dan Lembaga Peperiksaan Malaysia untuk meneliti kerjasama yang diperlukan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.
Terdahulu, beliau mengadakan pertemuan dengan Pengerusi Eksekutif Pusat Kajian Komanwel Malaysia, Cambridge (MCSC), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid; Pengarah MCSC, Dr Anil Seal dan bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Dr Wan Mohd Noordin.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kerjasama itu juga selaras dengan dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

 

 

Namun katanya, bentuk kerjasama itu akan diumumkan dalam masa terdekat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s