Ditampar, digari lelaki lagak polis – Metro


Ditampar, digari lelaki lagak polis

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SERI KEMBANGAN: Seorang pendawai elektrik bukan saja bengkak di muka selepas ditampar malah digari seorang lelaki menyamar pegawai polis yang menahannya kerana didakwa membuat bising dalam kejadian di belakang Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Kembangan, di sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Serdang, Superintendan Abdul Razak Elias berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 7 malam ketika mangsa berusia 17 tahun dikatakan menunggu rakan wanitanya di belakang sekolah berkenaan bersama dua lagi rakan sebaya.
Menurutnya, sementara menunggu, mangsa yang duduk atas motosikal memerah enjin dengan kuat hingga menimbulkan bunyi bising sebelum dihampiri seorang lelaki yang datang dengan menunggang motosikal.

 

“Lelaki terbabit memperkenalkan diri sebagai pegawai polis dan meminta kad pengenalan mangsa untuk diperiksa serta memarahi mangsa kerana membuat bising. “Tiba-tiba lelaki terbabit mengeluarkan gari dan menahan mangsa serta rakannya. Lelaki ini juga bertindak menampar muka mangsa dan menendang motosikalnya hingga rebah,” katanya.
Abdul Razak berkata, ketika insiden berlaku muncul anggota polis yang melakukan rondaan cegah jenayah dan berhenti di tempat kejadian selepas melihat kekecohan.
“Anggota berkenaan terkejut melihat mangsa dan rakannya digari sebelum meminta kad kuasa pegawai polis itu untuk diperiksa kerana mengesyaki dia bukan penjawat awam.

 

 

“Lelaki terbabit kemudian dibawa ke Balai Polis Seri Kembangan untuk tindakan lanjut selepas gagal menunjukkan kad kuasa,” katanya.
Beliau berkata, siasatan mendapati lelaki terbabit yang berusia 29 tahun adalah seorang ahli e-Kepolisan Masyarakat (CP) Selangor dan memperoleh gari itu daripada rakannya yang juga bekas anggota Rela.

 

“Lelaki terbabit yang bekerja sebagai mekanik kemudian direman empat hari hingga 23 Januari ini bagi melengkapkan siasatan mengikut Seksyen 170 Kanun Keseksaan kerana menyamar sebagai penjawat awam dan Seksyen 323 kanun sama kerana mendatangkan kecederaan dengan tangan,” katanya.
Katanya, mangsa sudah dihantar ke Hospital Serdang (HS) untuk rawatan dan dibenarkan pulang selepas didapati stabil sebelum membuat laporan berhubung kejadian di balai berkenaan.
Sementara itu, Pengerusi Persatuan CP Selangor, Kuan Chee Heng, mengesahkan mengenai tindakan seorang anggotanya yang ditahan kerana menyamar sebagai pegawai polis.
“Lelaki terbabit sudah dilucutkan keahliannya serta-merta kerana bertindak sendiri di luar batas undang-undang. Kami tidak pernah dibekalkan peralatan polis, malah tidak diberi kuasa untuk bertindak sebagai polis.
“Sebaliknya, kami hanya membantu polis dengan menjadi mata dan telinga pihak berkuasa bagi membanteras jenayah,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s