Remaja tenggelam – Metro


Remaja tenggelam

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

GUA MUSANG: “Saya sempat menarik rambutnya selepas melihat tangannya terkapai-kapai namun arus terlalu deras,” kata pemandu bot galah, Alias Jusoh, 55, yang cuba menyelamatkan seorang remaja 16 tahun di Sungai Betis, di Kampung Kuala Betis, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian jam 6.15 petang, mangsa, Mohd Asmawi Mohd Nasir dikatakan bermandi-manda bersama dua rakannya di sungai terbabit. Menurut Alias, dia ternampak Mohd Asmawi tenggelam timbul di permukaan air berulang kali 500 meter dari seberang sungai.
Katanya, pada mulanya dia menyangka Mohd Asmawi hanya bergurau sebelum menyedari dia dalam masalah.

 

“Saya cuba menyelamatkannya namun dia terus tenggelam. Saya berada berhampiran mangsa namun masih gagal menariknya.
“Dua rakannya yang mandi bersama terselamat apabila sempat berpaut pada akar kayu yang terjuntai di tebing,” katanya.
Kakak mangsa, Nor Asyikin, 19, berkata sebelum itu dia sempat melihat adiknya menjamah hidangan petang kira-kira 15 minit kemudian.

 

 

Namun, dia berkata, adiknya dilihat bersikap aneh apabila berada dalam keadaan serba salah dengan mengelilingi kawasan rumah berulang kali.
“Pagi semalam (kelmarin) ibu ke Kuala Lumpur, menyebabkan kami terpaksa tinggal berdua.

 

“Ketika kami berdua di rumah, saya melihat adik dalam keadaan serba salah dan mengelilingi rumah beberapa kali sebelum dimaklumkan dia hilang di sungai,” katanya.
Sementara itu, Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Gua Musang, Arif Yusoff berkata, pihaknya masih meneruskan gerakan operasi mencari mangsa di sungai.
Katanya, lapan anggota daripada Unit Skuba Balai Bomba dan Penyelamat Kota Bharu dan Pengkalan Kubur melakukan operasi berkenaan.
“Ia turut dibantu dengan kekuatan tujuh anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Gua Musang. Operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan bermula jam 8 pagi tadi (semalam) hingga 7 petang,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s