25 pelajar tahfiz hilang tempat penginapan, pengajian – Utusan


25 pelajar tahfiz hilang tempat penginapan, pengajian

KLANG 5 Feb. – Sebuah rumah yang dijadikan pusat pengajian dan penginapan 25 pelajar Pusat Tahfiz Darul Mustaffa hangus dalam kebakaran di Jalan Meru di sini petang ini.

Bagaimanapun, kesemua pelajar pusat tahfiz berkenaan yang berusia antara 10 dan 16 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Kejadian pukul 4 petang itu disedari oleh pemilik rumah berkenaan, Mohd. Salehhodin Sabiyee, 50, yang tinggal berhampiran setelah melihat asap hitam keluar dari bumbung kediaman.

Dia kemudian mengarahkan semua pelajar keluar daripada rumah bagi menyelamatkan diri.

“Saya bergegas ke pusat tahfiz tersebut untuk mengarahkan semua pelajar yang ketika itu ada di antara mereka sedang berehat dan tidur supaya segera keluar.

“Jiran-jiran berdekatan turut membantu mengeluarkan sebahagian perkakasan rumah yang sempat dibawa,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ujarnya, selepas kejadian, ramai ibu bapa pelajar datang untuk mengambil anak-anak masing-masing manakala sebahagian lagi ditempatkan di sebuah masjid berdekatan.

Tambah Mohd. Salehhodin, rumah tersebut merupakan miliknya yang telah dijadikan pusat tahfiz serta tempat penginapan pelajar sejak dua tahun lalu.

“Saya tidak kisah kerugian lebih RM150,000 asalkan semua pelajar selamat,” ujarnya.

Ketua Operasi Bomba dan Penyelamat, Pegawai Bomba Kanan II Mohd. Mustaffa Shahril berkata, pihaknya menerima laporan kebakaran itu pukul 4.04 petang dan dua buah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Pinang dan Kota Raja dengan 12 anggota bergegas ke lokasi kejadian.

Menurutnya, api berjaya dikawal sepenuhnya dalam tempoh 30 minit namun punca kebakaran masih dalam siasatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s