Polis tingkat pemantauan jenayah siber – Utusan


Polis tingkat pemantauan jenayah siber

MELAKA 7 Feb. – Polis negeri akan meningkatkan pemantauannya terhadap aktiviti di laman sosial khususnya yang melibatkan pelajar sekolah bagi membendung golongan berkenaan daripada terjerumus dalam jenayah siber.

Ketua Polis negeri, Datuk Chuah Ghee Lye berkata, pelajar lebih cenderung terdedah kepada jenayah berkenaan berbanding orang dewasa kerana golongan itu sering bertindak mengikut emosi tanpa memikirkan akibatnya.

“Kita perlu pantau perkara ini kerana mungkin satu pergaduhan serius sehingga menyebabkan kecederaan atau kematian boleh berlaku akibat perbalahan kecil di laman sosial,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Kempen Pencegahan Jenayah 2012 di Sekolah Menengah Kebangsaan Infant Jesus Convent di sini hari ini.

Menurutnya, walaupun statistik kes melibatkan jenayah siber masih rendah dan terkawal, namun polis memandang serius terutamanya yang menjurus kepada berlakunya pergaduhan atau menjejaskan ketenteraman awam.

Katanya, selain penularan fitnah, polis turut memberikan perhatian serius terhadap penyebaran maklumat palsu dan berbaur perkauman kerana boleh menyebabkan keadaan huru-hara dan menggugat keselamatan negara.

“Tidak dapat dinafikan bahawa penggunaan Internet dan laman sosial adalah perlu pada masa ini, namun pengguna perlu bertanggungjawab dan berwaspada dengan kenyataan yang dibuat kerana ia memberikan impak besar terhadap kestabilan negara,” katanya.

Justeru, katanya, bagi memastikan jenayah siber melibatkan pelajar sekolah dapat dibendung dengan berkesan, guru dan ibu bapa perlu turut membantu dengan sentiasa memantau aktiviti pelajar dan anak mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s