Minta kerajaan kembali opsyen ketiga – Metro


Minta kerajaan kembali opsyen ketiga

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) meminta kerajaan mengembalikan opsyen ketiga sekiranya ingin menswastakan atau mengkorporatkan jabatan tertentu bagi menjamin kedudukan penjawat awam yang terbabit.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, ia merangkumi pilihan untuk terus berada di dalam jabatan kerajaan serta pada masa sama bersedia untuk ditukarkan ke agensi lain mengikut kesesuaian tugas dan keperluan jawatan.
Katanya, ketika ini, opsyen ditawarkan kepada kakitangan jabatan yang diswastakan ialah menerima skim terbabit atau bersara awal seperti di dalam Seksyen 12 Akta Pencen 1980 namun ia dilihat tidak adil kepada penjawat awam yang sudah pun membuat perancangan hidup mereka sejak sekian lama.

 

“Kita tidak menentang usaha kerajaan, tapi biarlah adil kepada penjawat awam ini kerana mereka sudah berkhidmat sebagai kakitangan awam sejak dulu lagi. Bila diswastakan, ia mengakibatkan berlaku perubahan besar dalam hidup mereka dengan segala kemudahan sedia ada akan terjejas.
“Apa yang Cuepacs mahukan ialah kerajaan mengembalikan semula opsyen ketiga yang digugurkan pada 2002. Selepas itu, jika nak swastakan atau korporatkan tidak jadi masalah. Cadangan kita ialah jabatan terbabit dikorporatkan terlebih dulu kerana pekerja ini akan tetap menerima faedah sebagai kakitangan kerajaan,” katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan kakitangan teknikal Jabatan Perkhidmatan Pembetungan (JPP) di sini, semalam.

 

 

Pada pertemuan itu, Omar mendengar sendiri luahan 139 penjawat awam jabatan itu yang berdepan kemungkinan ditawarkan ke sektor swasta apabila JPP diswastakan sedikit masa lagi.
Beliau turut meminta jasa baik, Perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak mempertimbangkan masalah pekerja terbabit seperti tidak mempunyai pencen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s