Kaji sistem pendidikan – Metro


Kaji sistem pendidikan

Oleh MOHD HUSNI MOHD NOOR
mhusni@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

IPOH: Kementerian Pelajaran kini menjalankan kajian menyeluruh mengenai sistem pendidikan negara bagi melihat impak dan kesannya kepada pembangunan pendidikan negara secara keseluruhan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kajian mengenainya dijalankan beberapa bulan lalu dan dijangka siap sama ada akhir tahun ini atau awal tahun depan.
Katanya, kajian menyeluruh sistem pendidikan itu dilakukan bagi mengenal pasti kelemahan dalam sistem pendidikan negara.

 

“Kita mengambil inisiatif mengkaji semula sistem berkenaan bagi mengetahui di mana kita berjaya dan di mana kelemahan kita.
“Sebaik kajian itu dilaksanakan, kerajaan akan dapat mengenal pasti bidang yang perlu diberi lebih tumpuan,” katanya ketika diminta mengulas masalah kemerosotan minat pelajar yang mengambil jurusan sains dan matematik di sekolah seperti dipaparkan dalam sebuah akhbar sebelum ini.
Muhyiddin ditemui selepas Program Pengurusan Pementoran Perkhidmatan Awam dan Majlis Dialog Timbalan Perdana Menteri Bersama Warga Pendidik Perak, di sini, semalam.

 

 

Menurutnya, kajian mengenai jurusan sains dan matematik juga termasuk dalam kajian menyeluruh itu.
Sementara itu, Muhyiddin dalam ucapannya berkata, kajian menyeluruh sistem pendidikan negara tidak pernah dilakukan sejak perbentangan laporan pendidikan terdahulu seperti Laporan Razak dan Laporan Rahman Talib.

 

“Dalam tempoh 30 tahun sejak laporan itu dibentangkan, tiada kajian menyeluruh dibuat untuk memastikan impak dan kesannya dalam pembangunan pendidikan negara.
“Justeru, beberapa jawatankuasa dibentuk bagi mengkaji setiap aspek dalam sistem pendidikan negara. Kami turut melihat ada kemajuan dicapai dalam beberapa bidang, namun secara keseluruhan masih ada ruang untuk diperbaiki,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s