Abang gadai nyawa selamat adik tidur – Metro


Abang gadai nyawa selamat adik tidur

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KLUANG: “Ketika itu api semakin marak dan suhu di dalam bilik pula umpama ketuhar. Pada masa sama, asap memenuhi bilik dan berpandukan suara adik yang menangis, saya terus merangkak sebelum mencapai dan membawanya keluar dari rumah yang sedang terbakar itu,” kata Mohd Shukri Azman, 17, ketika ditemui selepas kediamannya hangus dijilat api di Taman Sri Lambak di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 2.40 petang itu, Shukri berada di luar rumah bersama adiknya, Aina Salamah, 5, sebelum mendapati bumbung rumah teres satu tingkat itu terbakar.
Pada masa sama, adik bongsu Shukri, Adam Firman Shah, 3, sedang tidur dalam sebuah bilik menyebabkan remaja berkenaan bergegas masuk untuk menyelamatkan adiknya.

 

“Ketika api marak, saya membawa Aina ke tempat selamat. Tanpa berfikir panjang, saya bergegas ke bilik Firman untuk menyelamatkannya.
“Saya gagal melihat dengan jelas kerana bilik dipenuhi asap manakala suhu semakin panas, syukur kerana akhirnya saya berjaya menyelamatkan Firman,” katanya.
Akibat kejadian itu, kulit Firman bertukar kemerah-merahan dan dibawa ke Hospital Kluang oleh jiran untuk rawatan dan pemeriksaan doktor mendapati keadaannya tidak membimbangkan. Bapa mereka, Azman Aziz, 50, berkata, walaupun rumahnya hampir hangus, dia tetap bersyukur kerana ketiga-tiga anaknya selamat.

 

 

“Ketika kejadian, saya dan isteri, Siti Noraina Md Jani, 28, menguruskan perniagaan makanan di kedai terletak kira-kira satu kilometer dari rumah,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s