Noraini masih kekal pelat Mandarin – Sinar Harian


Noraini masih kekal pelat Mandarin

WARTAWAN SINAR HARIAN
13 Februari 2012
noraini-pelat mandarin

GONG MEDANG – Pelajar tingkatan lima Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Nasiruddin Shah, Noraini Ismail, 17, tidak pasti kebolehannya bertutur pelbagai bahasa sebelum ini ber-punca daripada pengaruh filem yang ditontonnya menerusi televisyen.

Katanya, dia mengakui pernah menonton rancangan drama Korea dan Mandarin namun bukan selalu serta tidak terlalu fanatik.

Menurutnya, dia pernah menonton sebuah drama bersiri Korea sembilan tahun melalui cakera padat yang dipinjam daripada kawan.

“Saya hanya menonton cakera padat itu ketika belajar di tahun empat manakala drama Mandarin hanya sekali-sekala,” katanya.

Noraini berkata, sehubungan itu dia tidak pasti kebolehan bertutur dua bahasa itu secara tiba-tiba baru-baru ini ada kaitan dengan ranca-ngan televisyen yang ditontonnya berikutan sebelumnya dia langsung tidak boleh bertutur mahupun memahami bahasa tersebut.

Sementara itu, dia yang ditemui semalam menyatakan tidak sabar untuk kembali ke sekolah seperti biasa.

“Saya merancang ke sekolah esok (hari ini) tetapi perlu menghadiri temu janji dengan doktor pakar di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu.

“Temu janji ini diatur oleh Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Rahman Mokhtar,” katanya.

Menurut ibunya Mesina Daud, 48, anak keenamnya sudah tidak bertutur bahasa asing seperti dahulu lagi walaupun tidur semula selepas solat Subuh.

Namun, dia masih gagal bertutur loghat Kelantan dan hanya bercakap bahasa Melayu pelat Mandarin.

Sinar Harian minggu lalu melaporkan Ketua Pusat Kaunseling dan Kerjaya, Pejabat Hal Ehwal Pelajar & Alumni, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Profesor Madya Dr Ruhani Mat Minra tidak menolak kemungkinan kebolehan gadis itu berdasarkan pengalaman secara tidak formal ini boleh diperoleh melalui pembacaan dan menonton televisyen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s