5 beranak nyaris maut – Metro


5 beranak nyaris maut

Oleh Cleo WIll
hmkk@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KIMANIS: Lima sekeluarga yang dalam perjalanan pulang ke rumah di Tenom selepas menghantar anak mereka di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) nyaris maut apabila pacuan empat roda yang mereka naiki tiba-tiba terbakar di Kilometer 38, Jalan Kimanis-Keningau, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 12.30 tengah hari, mangsa, Lusiyaw Lantara, 40, bersama isteri serta tiga anak mereka sempat melarikan diri sebaik menyedari asap hitam keluar dari enjin kenderaan jenis Mitsubishi Pajero itu.
Menurut Lusiyaw, dia tidur ketika kejadian manakala kenderaan itu dipandu isterinya.

 

“Ketika mendaki bukit, saya terhidu bau hangit dan sebaik terjaga mendapati kenderaan mula dipenuhi asap.
“Saya terkejut apabila mendapati asap keluar melalui ruang berhampiran brek tangan dan mengarahkan isteri memberhentikan kenderaan di bahu jalan,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian.
Katanya, sebaik berhenti, api mula menyambar bahagian enjin.

 

 

“Saya menarik ketiga-tiga anak berusia 12 hingga 19 tahun keluar dari kenderaan yang mula terbakar.
“Sebaik semua ahli keluarga keluar, beberapa letupan berlaku menyebabkan saya tidak dapat menyelamatkan apa-apa selepas seluruh kenderaan dijilat api,” katanya.

 

Katanya, akibat kejadian itu, beg tangan isteri mengandungi wang tunai, MyKad dan kad mesin juruwang automatik serta beberapa peralatan persekolahan anak yang baru dibeli bernilai RM500 musnah.
“Saya tidak tahu punca kebakaran itu kerana saya baru menghantar kenderaan ini untuk diselenggara sebelum ke Kota Kinabalu. Bagaimanapun, saya bersyukur kerana semua ahli keluarga terselamat,” katanya.
Menurutnya, sebelum kejadian dia dan keluarga menghantar seorang anak mereka di KKIA yang melanjutkan pelajaran di Semenanjung.
Sementara itu, Penyelia Jabatan Bomba dan Penyelamat Papar, James Jalimbun berkata, pihaknya yang dihubungi bergegas ke tempat kejadian dan mengawal kebakaran kenderaan itu beberapa minit kemudian.
“Api merebak terlalu cepat selain berlaku letupan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s