Pelajar perlu kuasai lebih dua bahasa – Sinar Harian


Pelajar perlu kuasai lebih dua bahasa

WARTAWAN SINAR HARIAN
6 Mac 2012
Pelajar perlu kuasai lebih dua bahasa

BANDAR JERANTUT – Pelajar daerah ini digalakkan menguasai lebih daripada dua bahasa sebagai satu kelebihan menghadapi pasaran kerja nanti.

Pegawai Pelajaran Daerah Jerantut, Adnan Abdul Kadir berkata, penguasaan dua bahasa sahaja kini tidak mencukupi, sebaliknya pelajar perlu mempelajari lebih banyak bahasa berikutan ia mampu memberikan manfaat pada masa depan.

Menurutnya, mata pelajaran Bahasa Melayu dan Inggeris yang dipelajari di sekolah sewajarnya dikuasai dengan baik, malah pelajar sepatutnya boleh bertutur dan menulis dengan cemerlang.

“Ia adalah asas, namun pelajar juga digalakkan menambah lagi penguasaan terhadap bahasa asing lain. Sebagai contoh beberapa tokoh yang dikenali di tanah air yang boleh menguasai bahasa asing menjadikannya satu kerjaya yang sangat lumayan.

“Seorang pengacara televisyen yang dikenali boleh menguasai bahasa Perancis dan kelebihan itu membawa personalitinya merata tempat dan kerap diundang dalam majlis besar,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran Guru Penyayang peringkat daerah Jerantut di Sekolah Menengah Kebangsaan Inderapura (SMKI), dekat sini.

Adnan berkata, Bahasa Melayu dan Inggeris adalah bahasa asas yang diajar di sekolah dan amat rugi jika kedua-dua bahasa yang dipelajari itu gagal dimanfaatkan.

Katanya, sekiranya mereka sudah mantap dengan kedua-dua bahasa itu, maka pelajari bahasa lain seperti Mandarin, Arab, Jepun, Perancis ataupun Jerman.

“Penambahan penguasaan bahasa akan memberikan ­pelbagai manfaat pada masa depan dan ia turut membantu pelajar memperoleh kerjaya yang lebih baik dengan mudah,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s