Pelajar tingkatan satu bolot hadiah utama memancing – Sinar Harian


Pelajar tingkatan satu bolot hadiah utama memancing

WARTAWAN SINAR HARIAN
7 Mac 2012
Pelajar tingkatan satu bolot hadiah utama memancing

BANTING BARU – Seorang pelajar tidak menyangka percubaan pertama kali menyertai pertandingan memancing membuahkan hasil lumayan apabila diumumkan sebagai johan untuk membawa hadiah utama RM2,012 di Tasik Banting Baru, kelmarin.

Mohd Haffiz Rosny, 13, dari Banting Baru berjaya menaikkan ikan belida seberat 2.345 kilogram (kg) kira-kira jam 10.45 pagi, selepas hampir 2 jam pertandingan itu dimulakan.

Menurutnya, dia sama sekali tidak menyangka dipilih menjadi pemenang berdasarkan berat ikan yang berjaya dinaikkan.

“Saya terkejut dengan kemenangan ini kerana ini merupakan kali pertama saya dapat hadiah wang tunai yang banyak.

“Dalam gembira saya tetap bersyukur kerana masa dapat ikan ini pun saya tidak fikir ia merupakan ikan paling berat berbanding tangkapan peserta lain,” katanya ketika ditemui pada Pertandingan Memancing, Hindari Stress, Tenangkan Minda anjuran Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Langat dengan kerjasama Kelab Sukan dan Kebajikan, di sini.

Hadir sama, Setiausaha Kehormat Majlis Sukan Negeri Selangor, Hamidah Ariffin dan Pengerusi Ahli Lembaga Pelawat Hospital Banting, Abdul Razak Khasbullah.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Banting itu mengakui, tiada sebarang kelainan dirasakan sepanjang menyertai pertandingan itu kerana dia sememangnya gemar menemani bapanya, Rosny Aziz memancing.

Tanpa menggunakan sebarang teknik khas, Mohd Haffiz hanya menggunakan umpan anak ikan kap dan cacing.

Tempat kedua dimenangi Razif Safri yang menaikkan ikan belida seberat 1.64 kg dan hasil tangkapan ikan pacu Mohd Ismail seberat 800 gram melayakkannya berada di tempat ketiga.

Mereka membawa pulang wang tunai RM1,012 (kedua) dan RM512 (ketiga) serta sijil penyertaan.

Sementara itu, Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Langat, Dr Ismail Lasa berkata, program berkenaan berjaya menarik penyertaan pelbagai lapisan masyarakat.

“Kita wujudkan program ini selaras dengan konsep aktiviti untuk menghindarkan tekanan selain memupuk semangat kekeluargaan dalam masyarakat,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s