Iktiraf pelajar cemerlang – Metro


Iktiraf pelajar cemerlang

Oleh Mohd Amin Jalil
am@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SEREMBAN: Kebolehannya menguasai akademik dengan baik selain aktif dalam kokurikulum dan persatuan di sekolah menjadikan Ain Nazirah Mohd Ali Norfiah, 13, sebagai pelajar kebanggaan Sekolah Kebangsaan Nyatoh (SKN), dekat sini.

Pencapaian Ain Nazirah lebih terserlah apabila memperoleh 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun lalu dan menjadi satu-satunya pelajar sekolah itu yang menerima biasiswa bekas Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Emeritus Tan Sri Rashdan Baba.
Guru Besar SKN, Salmah Ismail berkata, Ain Nazirah amat aktif dalam pelbagai aktiviti ketika belajar termasuk bidang sukan terutama acara bola baling hingga mewakili sekolah ke peringkat negeri.

 

Menurut beliau, pelajar perempuan itu turut mempunyai sahsiah yang baik dan gaya kepemimpinan tinggi hingga menjadi contoh kepada pelajar lain.
“Pencapaiannya yang cemerlang dalam pelajaran selain aktif dalam bidang kokurikulum hingga mengharumkan nama sekolah membolehkandia dipilih sebagai Tokoh Pelajar SKN tahun lalu.
“Kami daripada kalangan warga Sekolah Kebangsaan Nyatoh amat berbangga dengan pencapaian dan kebolehan Ain Nazirah,” katanya.

 

 

Beliau ditemui selepas Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) Serentak Sekolah-Sekolah Menengah dan Kebangsaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato` Shamsudin Nain, Rantau, baru-baru ini.
Majlis itu dirasmikan Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan. Turut hadir Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan (JPNS), Datuk Abdul Halim Abdul Razak serta Pengerusi Penyelaras PIBG Sekolah DUN Rantau, Mohd Radzali Mohd Sani.

 

Pada majlis itu, Mohamad menyampaikan pelbagai anugerah kecemerlangan kepada pelajar sekolah menengah dan rendah dari kawasan berkenaan.
Sementara itu, Ain Nazirah yang meneruskan pelajaran di tingkatan satu di SMK Bukit Kepayang Seremban 2 berkata, kejayaannya hasil sokongan padu daripada ibu bapa dan guru SKN.
Dia yang bercita-cita menjadi seorang doktor berhasrat meneruskan kecemerlangan dalam Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) dan peperiksaan lain di peringkat lebih tinggi.
“Saya akan terus belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan dalam pelajaran selain terus aktif dalam sukan kerana kedua-dua bidang berkenaan penting dalam membina semangat serta keyakinan diri untuk masa depan yang baik,” katanya.
Terdahulu dalam ucapannya, Mohamad mahu semua sekolah dalam DUN Rantau berusaha mengekalkan prestasi cemerlang dalam peperiksaan awam setiap tahun bagi memastikan Negeri Sembilan berada dalam kelompok terbaik di peringkat kebangsaan.
Beliau berkata, selain guru, PIBG dan ibu bapa harus berperanan penting dalam memastikan pencapaian pelajar terus meningkat.
“Pihak sekolah juga tidak harus cepat berpuas hati dengan prestasi dan kejayaan yang dicapai dalam peperiksaan awam setakat ini sebaliknya kedudukan itu perlu ditingkat lagi pada masa depan,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s