Pelan Transformasi Perbaiki Prestasi Sekolah Luar Bandar Dirangka – mStar


Pelan Transformasi Perbaiki Prestasi Sekolah Luar Bandar Dirangka

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan merangka satu pelan transformasi bagi memperbaiki prestasi sekolah luar bandar memandangkan masih wujud jurang yang ketara daripada segi prestasi sekolah bandar dan luar bandar.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Pelan Transformasi Pendidikan Luar Bandar itu yang akan memberi tumpuan kepada sekolah menengah diluar bandar akan menumpu kepada aspek seperti tenaga pendidik, prasarana, mutupembelajaran, peruntukan dan peranan ibu bapa.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, beliau telah meminta Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Seri Abdul Ghafar Mahmud menyiapkan laporan mengenaipelan itu sebelum penghujung tahun ini. “Ini keputusan yang saya sudah buat. Ini sebagai membuat analisa daripada keputusan (Sijil Pelajaran Malaysia 2011) yang telah kita lihat pada hari ini.

“Walaupun saya berpuas hati, pencapaian kita adalah jauh lebih baik, (ada) peningkatan dalam semua mata pelajaran, tetapi pencapaian antara pelajar-pelajaritu juga ada perbezaan seperti antara pelajar Melayu, Cina, India danBumiputera,” katanya kepada pemberita selepas beramah-mesra dengan pelajar yangmengambil keputusan SPM 2011 dan ibubapa di Sekolah Menengah Sains Alam Shah di sini, Rabu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s