JPNT nafi kecemerlangan UPSR Terengganu akibat soalan bocor – Bernama


JPNT nafi kecemerlangan UPSR Terengganu akibat soalan bocor
26 Mac 2012

KUALA TERENGGANU – Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) menafikan tohmahan yang tersebar bahawa kecemerlangan yang dicapai calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) negeri itu disebabkan soalan bocor.

Pengarahnya Zakaria Hussin berkata kejayaan Terengganu mengekalkan prestasi terbaik itu disumbangkan beberapa faktor termasuk kerja keras golongan guru, keprihatinan ibu bapa dan kesungguhan murid.

“Ini adalah tanggapan negatif masyarakat luar yang tidak tahu betapa seriusnya jabatan dengan kerjasama erat kerajaan negeri mahu menjadikan Terengganu sebagai negeri anjung ilmu dan kuasa baru dalam dunia pendidikan di Malaysia,” katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau yang ditemui pemberita pada hari pertama memulakan tugas sebagai pengarah baru JPNT, berkata dakwaan itu juga seolah-olah mempertikaikan kredibiliti Majlis Peperiksaan Malaysia serta warga pendidik di Terengganu.

Zakaria berkata kerajaan negeri menyediakan peruntukan yang banyak serta memberikan pelbagai kemudahan kepada pelajar di negeri ini bagi memastikan mereka berjaya dalam pelajaran.

Kejayaan Terengganu mengekalkan kedudukannya sebagai negeri terbaik dalam UPSR saban tahun menjadi ‘buah mulut’ masyarakat terutama yang di luar Terengganu yang mendakwa pencapaian itu disumbang oleh soalan bocor.- Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s