Pelengkap pendidikan – Metro


Pelengkap pendidikan

Oleh Maiamalina Mohamed Amin
maiamalina@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

BANGI: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengiktiraf Program Permata Pintar sebagai pelengkap kepada sistem pendidikan negara yang ketika ini banyak memberi tumpuan terhadap keperluan pelajar sederhana dan sederhana tinggi.

Katanya, pendekatan program itu yang menyedia kurikulum khas untuk pelajar pintar dan memiliki kelebihan kecerdasan akal tinggi, membolehkan mereka dididik dengan sukatan pelajaran sesuai.
Beliau berkata, ia sekali gus mengelak aliran keluar bakat pintar berkenaan ke luar negara, malah mereka boleh terus mendapat pendidikan sempurna di Malaysia menerusi Permata Pintar.

 

“Sistem pendidikan kita tak ada kurikulum mengambil kira mereka yang mempunyai IQ luar biasa dan jika kita tak dapat menyedia sistem mengikut keperluan kelompok ini, maka potensi mereka takkan dapat dioptimumkan.
“Di peringkat mereka sendiri mungkin akan cepat berasa bosan (dengan pengajaran yang tidak sesuai) atau dihantar ke luar negara kerana tentulah ibu bapa pelajar ini mahu anak mereka berjaya setanding akal luar biasa yang dimiliki.
“Atas sebab itu, kita akan hilang bakat pintar dan negara mengalami kerugian. Tetapi dengan Permata Pintar, mereka yang ada skil luar biasa ini dapat dicanai dan kelebihan diperkasa supaya mencapai lebih banyak kejayaan,” katanya.

 

 

Najib berkata demikian ketika berucap merasmikan Sekolah Permata Pintar, di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), di sini.
Hadir sama, isteri beliau yang juga Penaung Permata Negara, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Khaled Nordin dan Naib Canselor UKM, Tan Sri Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin. Turut serta Naib Presiden Yayasan Albukhary, Datuk Seri Ismail Yusof dan Pengarah Pusat Permata Pintar, Prof Dr Noriah Mohd Ishak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s