Satu kelas gempita dengan Albab – Metro


Satu kelas gempita dengan Albab

E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Mohamad Albab Abdul Sani, 15, pernah ditertawakan rakan sekelas ketika mula menjejakkan kaki di bangku persekolahan, disebabkan namanya dikaitkan dengan watak dalam filem arahan dan lakonan Seniman Agung Tan Sri P Ramlee, Ahmad Albab.

Namun, ia tidak mematahkan semangat Albab untuk terus menghabiskan pembelajarannya di Sekolah Rendah Kebangsaan Datuk Alauddin berdekatan kampungnya dan kini berada di tingkatan tiga, Sekolah Menengah Kebangsaan Selinsing (SMKS), Simpang Empat, Semanggol di Perak.
“Bila cikgu panggil nama, ramai yang ketawa dan ejek. Saya rasa malu dan menangis, tapi kerana ingin belajar saya terus juga pergi sekolah dan lama-kelamaan kawan tidak lagi mentertawakan saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tebuk Haji Dollah, Semanggol.

 

Di sekolahnya, Albab bukan saja dikenali kerana keunikan namanya, malah antara pelajar yang mempunyai berat badan yang boleh mengalahkan berat orang dewasa, iaitu seberat 89 kilogram (kg).
“Saya tak kisah, kerana saya tak pernah sakit dan boleh terus belajar,” katanya.
Ibunya, Sharifah Radzlah Ramli, 46, mengakui anak keduanya daripada lima beradik itu berselera makan walaupun ketika dilahirkan dulu tubuh kecil seumpama botol kicap.

 

 

“Albab lahir tidak cukup bulan. Lapan bulan setengah dalam kandungan dia sudah lahir. Tubuhnya begitu kecil dan lemah. Saya sangat sedih dan kasihan melihatnya dan bimbang dia tidak dapat membesar seperti kanak-kanak lain. “Saya tidak tahu bagaimana timbul idea menamakan Mohamad Albab, mungkin juga kerana pernah menonton filem P Ramlee,” katanya.
Sharifah berkata, sejak dilahirkan sehingga kini, Albab tidak pernah jatuh sakit dan antara pelajar pintar dan aktif di sekolahnya. “Nama Mohamad Albab itu mungkin membawa tuah dan saya harap Albab akan berjaya dalam persekolahan dan dapat ke universiti,” katanya.

 

Bapa Albab, Abdul Sani Sidek, 48, yang bekerja sebagai buruh binaan berkata, dia tidak membantah apabila isterinya mahu menamakan Mohamad Albab kerana ia tidak membawa makna buruk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s