Peruntukan naik taraf SAR – Sinar Harian


Peruntukan naik taraf SAR

WARTAWAN SINAR HARIAN
10 April 2012
Abdul Manan (tengah) menyampaikan cek kepada wakil enam sekolah di sekitar kawasan Parlimen Paya Bes

KUANTAN – Sebanyak RM21,974 peruntukan telah disalurkan kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) untuk menaiktaraf sekolah tersebut bagi menjamin kualiti pembelajaran di situ.

Ahli Parlimen Paya Besar, Datuk Abdul Manan Ismail berkata, SAR memainkan peranan penting dalam membentuk ilmu pendidikan Islam di kalangan murid-murid selain tumpuan kepada mata pelajaran akademik.

Menurutnya, dengan peruntukan yang diberikan oleh kerajaan ini dapat menaiktaraf SAR itu agar lebih selesa dengan keselamatan yang terjamin.

“Kita juga sedia maklum bahawa SAR ini tiada bantuan khusus yang disalurkan. Oleh itu, dengan bantuan daripada kerajaan ini ia menunjukkan komitmen kerajaan yang tinggi dalam usaha meningkatkan taraf hidup rakyat.

“Saya yakin dengan adanya peruntukan ini, murid di sekolah ini boleh berjaya dalam kedua-dua bidang akademik dan pendidikan Islam,” katanya.

Sementara itu, Guru Besar Kafa, Felda Lepar Utara Satu, Shuhaida Che Saad berkata, peruntukan disampaikan itu akan digunakan untuk membaiki beberapa kerosakan yang ada selain menaiktaraf bangunan sekolah yang uzur.

“Alhamdulillah dengan peruntukan ini dapatlah kami gunakan untuk kepentingan sekolah kerana keadaan sekolah ini masih perlukan pembangunan lagi.

“Terima kasih kepada pihak kerajaan kerana memahami kehendak dan keperluan murid di sekolah ini,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar ada bantuan susulan dapat disalurkan untuk menaiktaraf sekolah tersebut selaras dengan pembangunan sekolah-sekolah yang lain di negara ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s