Pelajar histeria terima rawatan – Sinar Harian


Pelajar histeria terima rawatan

WARTAWAN SINAR HARIAN
21 April 2012

 

KUALA LANGAT – Pengurusan sebuah sekolah terpaksa menggunakan khidmat pengamal perubatan Islam atau lebih dikenali sebagai ‘Pak Kiai’ untuk merawat dua pelajar perempuan tingkatan 5 yang dipercayai terkena histeria semalam.
Kejadian itu merupakan rentetan daripada kira-kira 20 pelajar sekolah berkenaan yang terkena gangguan yang sama sejak minggu lalu.
Yang Dipertua Persatuan Ibu dan Guru (PIBG) Zulkifli Md Taib berkata, semasa kejadian semalam, pihak sekolah terpaksa mengambil langkah dengan mengumpulkan semua pelajar tingkatan 4 dan 5 di kantin untuk ikhtiar memulihkan keadaan.
Menurutnya, pihaknya kesal dengan dakwaan sebuah akhbar yang menyatakan jumlah pelajar yang terkena gangguan sebanyak 61 orang.
“Dakwaan itu tidak benar sama sekali. Bagaimanapun, kami tidak menafikan ada pelajar yang turut menjerit apabila melihat rakan mereka yang benar-benar di serang histeria,” katanya.
Zulkifli berkata, pihaknya sedang berusaha mencari jalan bagi menyelesaikan keadaan berkenaan agar ianya tidak terus melarat dan mengganggu sesi persekolahan.
Beliau enggan mengulas mengenai dakwaan sepohon pokok buluh yang ditebang dipercayai punca pelajar sekolah itu diserang histeria.
“Saya tidak nafikan makhluk halus ada di mana-mana. Apa yang penting kita mesti siasat perkara ini dan menyelesaikannya segera,” katanya.
Sementara itu, tinjauan Sinar Harian mendapati terdapat pelajar sekolah berkenaan tidak hadir ke sekolah kerana bimbang terkena histeria.
Bagi pelajar yang ingin dikenali sebagai Ahmad berkata, dia dan beberapa rakan nekad tidak ke sekolah kerana takut dan berharap perkara itu dapat diselesaikan segera.
“Masalah histeria ini mengganggu persekolahan dan menakutkan kami,” katanya.
Seorang ibu kepada pelajar, Rahmah Hassan berkata, masalah histeria di sekolah tersebut masih baru dan belum pernah berlaku.
Jelasnya, bukan sahaja pelajar takut, penduduk taman perumahan berhampiran juga risau kerana kebanyakan anak mereka sering menggunakan laluan sekolah berkenaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s