Perak peruntuk RM 60,000 bagi pembangunan murid SJKT – Bernama


Perak peruntuk RM 60,000 bagi pembangunan murid SJKT

9 Mei 2012

IPOH — Kerajaan negeri telah meluluskan peruntukan sebanyak RM60,000 untuk pembangunan murid-murid di 134 buah Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di seluruh negeri ini.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata daripada jumlah itu RM30,000 diperuntukan bagi penganjuran acara sukan antara sekolah terbabit yang merupakan acara tahunan yang diadakan.

Sebanyak RM30,000 lagi adalah bagi mengadakan Klinik Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) bagi persediaan murid-murid menghadapai ujian itu tahun ini, katanya ketika berucap pada majlis makan malam Guru-Guru SJKT negeri Perak di kediamannya malam tadi.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, ICT, Sains dan Teknologi dan Penasihat Menteri Besar Datuk S. Veerasingam.

Beliau berkata peruntukan tersebut akan diserahkan kepada Majlis Guru Besar SJKT Negeri dan pihak majlis akan mengagih-agihkan peruntukan itu mengikut daerah atau sekolah.

Kita mahu keputusan UPSR terus meningkat lebih baik dari tahun lalu dan kita juga mahukan kualiti pelajar, jadi saya minta guru-guru meneruskan usaha mendidik pelajar-pelajar ini,” katanya.

Pada masa ini terdapat 16,000 murid sedang belajar di SJKT di Perak dan lebih 2,300 akan menjalani ujian UPSR tahun ini.

Dalam pada itu, Zambry meminta guru-guru mengesan murid-murid yang tidak mempunyai surat beranak supaya melaporkan kepada Jabatan Pelajaran Negeri.

“Kita akan usahakan supaya mereka mendapat surat beranak bagi membolehkan mereka membuat kad pengenalan dan menjadi orang yang normal.

“Janganlah anak-anak ini disusahkan kerana kesilapan ibu bapa mereka, jadi kita kena bantu mereka,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s