Beri input DNPN – Metro


Beri input DNPN

Oleh Abdullah Wahab
abwahab@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

KUALA LUMPUR: Orang ramai diharap mengambil peluang sesi jelajah Dialog Nasional Pendidikan Negara (DNPN) bagi memberi input yang boleh dijadikan panduan untuk penambahbaikan sistem pendidikan negara.

Objektif kajian semula itu adalah untuk mengenal pasti aspirasi sistem pendidikan Malaysia selain mewujudkan garis dasar prestasi iaitu menyelidik bagaimana kelancaran sistem penyampaian pendidikan dan prestasi pelajar Malaysia dibandingkan negara lain.
Ia juga bertujuan memahami pemacu utama prestasi pelajar; mengenal pasti bidang keutamaan bagi pembangunan seterusnya dan membuat syor untuk transformasi. Menurut laman web edureview selain sesi dialog dan ‘townhall’ yang dilaksanakan di semua negeri, orang ramai boleh menyalurkan pendapat dan kritikan menerusi laman web http://www.edureview.my. Ini kerana pendidikan adalah hak rakyat dan sewajarnya suara mereka diambil kira dalam perancangan dasar pendidikan. Laman web berkenaan juga memaklumkan bahawa matlamat akhir DNPN adalah mendapatkan input daripada segenap lapisan masyarakat berkaitan pendidikan, khasnya beberapa aspek penting yang dikenal pasti mempunyai hubungan dan kesan terus kepada pencapaian pelajar. DNPN merangkumi empat kaedah iaitu perhimpunan awam merentasi setiap negeri di Malaysia (townhalls); Forum kumpulan berfokus (stakeholder forums); Kemukakan idea secara bertulis (survey) kebangsaan komprehensif.

 

Kali terakhir kajian sistem pendidikan negara dilakukan pada 1956 dan 1960 hingga terhasilnya Laporan Razak dan Laporan Rahman Talib. Laporan Penilaian Sistem Pendidikan Negara (LPSPN) pada penghujung Mac lalu pula menjadi input penting kepada penyediaan pelan induk dan pelan strategik Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).
Bagaimanapun, LPSPN bukanlah satu-satunya punca input lengkap untuk penyediaan pelan induk sistem pendidikan negara itu, sebaliknya pandangan dan input komprehensif daripada semua lapisan masyarakat diusahakan mulai April 2012. Dialog itu dilancarkan Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, 29 April lalu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s